Путильський РС УДСНС у Чернівецькій області-застерігає!

  • 737

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ДІЙ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ПОВЕНІ                                 

Фактори небезпеки повеней і паводків:

- руйнування будинків і будівель, мостів;

- розмив залізничних та автомобільних доріг;

- аварії на інженерних мережах;

- зсуви та обвали.

Дії у випадку загрози виникнення повені, паводка: 

1.   Сирени    та переривчасті гудки підприємств та транспортних засобів - це сигнал “Увага всім”. Негайно ввімкніть радіоприймач або телевізор. Уважно слухайте  інформацію  про  надзвичайну  ситуацію та інструкції про порядок дій, не користуйтеся без потреби телефоном, щоб він був вільним для зв'язку з вами.
2.
 Попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку.
3.
 Дізнайтеся    у     місцевих    органах     державної      влади    та   місцевого самоврядування місце збору мешканців для евакуації та готуйтеся до неї.
4.
 Підготуйте документи,    одяг,     найбільш  необхідні речі, запас продуктів харчування на декілька днів, медикаменти. Складіть усе у валізу. Документи зберігайте у водонепроникному пакеті.
5.
 Від'єднайте    всі   споживачі   електричного   струму   від   електромережі, вимкніть газ.
6.  Перенесіть   більш   цінні   речі   та   продовольство  на верхні поверхи або підніміть на верхні полиці.

7. Переженіть худобу, яка є у вашому господарстві, на підвищену місцевість.   

Дії в зоні раптового затоплення під час повені, паводка:

1.  Зберігайте спокій, уникайте паніки.
2.
 Швидко  зберіть  необхідні  документи,  цінності,  ліки,  продукти  та інші необхідні речі.
3.  Надайте   допомогу    дітям,  інвалідам    та  людям  похилого  віку.   Вони підлягають евакуації в першу чергу.
4.
 По можливості негайно залишіть зону затоплення.
5.
 Перед   виходом   з   будинку   вимкніть електрику та газ, загасіть вогонь у грубах. Зачиніть вікна та двері, якщо є час - закрийте вікна та двері першого поверху дошками (щитами).
6.
 Відчиніть хлів - дайте худобі можливість рятуватися.
7.
 Підніміться на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий - займіть горішні приміщення.
8.
  До прибуття  допомоги  залишайтеся  на верхніх поверхах, дахах, деревах чи   інших   підвищеннях,  сигналізуйте   рятівникам,   щоб  вони  мали  змогу швидко вас знайти.
9.
 Перевірте   чи   немає   поблизу  постраждалих, надайте їм, по можливості, допомогу.
10. Потрапивши
   у    воду,  зніміть   з себе важкий одяг  і   взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна скористатися до одержання допомоги.
11. Не переповнюйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти тощо).

Дії після повені, паводка:

1.   Переконайтесь,    що    ваше    житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень    та   не    загрожує    заваленням,   відсутні провалини в будинку і   навколо   нього,   не   розбите   скло  і немає небезпечних уламків та сміття.
2.
  Не користуйтесь електромережею до повного осушення будинку.
3.
  Обов'язково кип'ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.
4.
  Просушіть    будинок,   проведіть    ретельне    очищення   та дезинфекцію забрудненого посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території.
5.
  Електроприладами    можна   користуватися    тільки   після  їх ретельного просушування.
6.
  Заборонено вживати продукти, які були підтоплені   водою під час повені. Позбавтеся   від  них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження.
7.
  Все майно, що було затопленим, підлягає дезинфекції.
8.
  Дізнайтеся      у      місцевих      органах    державної     влади  та місцевого самоврядування    адреси   організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Путильський РС ДУСНС  України у Чернівецькій області

ВСІ ЗМІЇ НЕБЕЗПЕЧНІ

          Варто подякувати природі за те, що зовнішній вигляд, яким вона обдарувала змій, попереджає відразу – нічого хорошого від них не буде! Звичайно, є від них і користь по знищенню гризунів, застосуванню отрути в медичних цілях, а з усього різноманіття повзучих гадів, тільки 10% небезпечні своєю отрутою. Однак несподівана зустріч з ними в умовах природи не дає моментально згадати всі дані про забарвлення, будові голови, довжині і звичках. Знання, які повинні незмінно знаходитися в голові людини, це перша допомога при укусі змії.

          Як правило, укус або удар змії це засіб її самооборони. Вона захищається від Вас! Укус хворобливий і шкідливий не тільки від отруйної змії. У ротовій порожнині гадів знаходиться велика кількість бактерій, мікроорганізмів, залишків гниючої їжі, які при попаданні в організм людини, також можуть викликати важке інфікування. Допомога при укусі змії повинна бути своєчасною і адекватною реакцією до надання кваліфікованої медичної допомоги.

                                              СИМПТОМИ УКУСУ ОТРУЙНОЇ ЗМІЄЮ

           З урахуванням того, що кидок змії стрімкий, часто може відбутися в лісистій місцевості та заростях, після чого вона швидко ретируються, необхідно знати основні ознаки укусу.

  • Візуально повинна спостерігатися одна або дві точкові ранки.
  • Як правило, через 10-15 хвилин на місці укусу виникає набряк, що поширюється на всю кінцівку або ділянку тіла.
  • Біль від укусу дуже сильна, труднотерпімая і тривала.
  • Послаблюється зір, утруднюється дихання.
  • Підвищується температура, з’являється лихоманка, м’язова слабкість, сонливість, нудота і блювота.

                                                     ПЕРШОЧЕРГОВІ ДІЇ ПРИ УКУСІ

          Необхідно чітко знати, що робити при укусі змії. Після ідентифікації отруйного укусу першочергове це спокій і холоднокровність. Паніку і нервозність необхідно виключити, так як хвилювання здатне посилити кровообіг і розповсюдження отрути по організму. Огляньте рану і одяг, на ній може залишитися отрута. Бажано спробувати максимально видалити отруту з ранки (використовуючи грушу, нагріту банку), у винятковому випадку якщо в роті немає відкритих ранок, можна відсмоктувати ротом. Така процедура дозволяє витягти до 50% отрути змії. Далі місце укусу необхідно обробити антисептичними засобами, шкіру навколо рани обробити зеленкою або спиртом. Накладається туга стерильна пов’язка, мета якої утруднити струм лімфи. Для цього також необхідно забезпечити нерухомий стан ураженої кінцівки або частини тіла. Бажано споживати велику кількість рідини.Добиратися до найближчого пункту надання медичної допомоги слід виключно у супроводі, а не рухаючись самому.

          Не можна накладати джгут, так як це може привезти до некрозу і ампутації кінцівки, не слід припікати місце укусу, крім опіку це нічого не дасть, не потрібно вживати вкушеній особі алкоголь.

 

Путильський РС УДСНС України у Чернівецькій області

      Шановні Путильчани, вкрай небезпечно спалювати залишки сухостою та сміття. Це, зазвичай, призводить до підвищення показника кількості пожеж у природних екосистемах. Незважаючи на численні застереження рятувальників, населення продовжує нехтувати заходами пожежної безпеки.

        Служба порятунку закликає громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожеж в природних екосистемах. У першу чергу, не варто випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках та на полях, розводити відкритий вогонь поруч із господарчими будівлями, а також залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

        Пам’ятайте, що спалювання сухостою може спричинити тяжкі наслідки, такі як руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин, а також неконтрольоване поширення вогню.

        Необхідно пам'ятати, що порушення правил пожежної безпеки несе загрозу не лише навколишньому середовищу, але й, у першу чергу, життю та здоров'ю самих людей.

        Варто нагадати і про сміттєзвалища. Стихійний вогонь поруч них може призвести до справжнього екологічного лиха. Процес горіння на таких звалищах супроводжується цілим букетом отрут і токсинів. Відомо, що вони згубно впливають на людський організм, викликаючи ракові захворювання печінки і щитовидної залози. Рятувальники переконані, що запобігти біді та втраті майна, а також уникнути травмування людей і загибелі тварин, краяни зможуть лише тоді, коли дотримуватимуться основних правил пожежної безпеки.

Путильский РС УДСНС  України у Чернівецькій області.

Звернення до мешканців Путильщини!!!

Кожен день, коли ви залишаєтесь вдома, дотримуючись вимог карантину, рятувальники, правоохоронці, медики продовжують цілодобово працювати у посиленому режимі, щоб допомогти вам у різних ситуаціях та вберегти від всіх можливих небезпек. Рятувальники щодня докладають максимум своїх зусиль для протидії поширення коронавірусної інфекції в області, адже на даний час це так важливо для нас. Працівники Служби порятунку проводять дезінфекцію об'єктів та вулиць населених пунктів, чергують на карантинно-епідеміологічних постах, проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо правил поведінки в період карантину. Працювати доводиться в посиленому режимі, адже окрім заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції вони повинні оперативно реагувати на різноманітні надзвичайні події. Щодня ліквідовувати десятки пожеж, виїжджати на порятунок життя людей при дорожньо-транспортних пригодах та інших загрозливих ситуаціях, проводити знищення вибухонебезпечних предметів. Тож сьогодні кожний рятувальник є незамінним та дуже важливим для Служби порятунку.

Відомо, що той хто обрав професію рятувальника не боїться труднощів. Проте, вони такі ж звичайні люди, їм теж потрібна наша з вами допомога.

Звертаємось до громадян: коли ви телефонуєте за номером 101 і вам потрібна допомога рятувальників, будь ласка,  додатково вкажіть чи немає в тому будинку чи місці, де трапилась якась надзвичайна подія, людей, які перебувають в самоізоляції або хворіють. Фахівці Служби порятунку обов'язково приїдуть вам на допомогу, та, володіючи такою важливою інформацією, рятувальники зможуть завчасно подбати про свій власний захист. У теперішній час нам всім так важливо дбати про своє здоров'я! Тож залишайтесь вдома, бережіть себе та піклуйтеся про найближчих, а рятувальники щодня заступатимуть на  бойові чергування та дбатимуть про вашу безпеку.

 Путильський РС УДСНС

 

Дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки у церквах, надто  під час Великодніх свят, знаходиться під постійним контролем державного пожежного нагляду Путильського району. Особлива увага приділяється дотриманню правил пожежної безпеки під час проведення богослужінь.

Православна церква України — Вікіпедія

Основні причини пожеж в церковних закладах пов’язані з порушенням правил пожежної безпеки. Передусім – правил експлуатації електромереж. Наприклад, монтаж та експлуатація тимчасових електромереж досить поширені недоліки на релігійних об’єктах. Багато церков і молитовних будинків не забезпечені достатньою кількістю первинних засобів пожежогасіння, насамперед, вогнегасниками, або ж наявні там уже технічно застаріли чи іноземного виробництва, що, до того ж, не пройшли сертифікацію в Україні. Надалі залишається відкритою проблема забезпечення таких об`єктів автоматичними системами оповіщення про пожежу та їх обслуговування, що дозволяє вчасно виявити стихію, а відтак і ліквідувати з найменшими втратами для релігійної громади. На жаль, у переважній більшості усунення недоліків священики ставлять на останній план, однак мало хто з них розуміє: такі зволікання можуть призвести до не передбачуваних наслідків, адже дані споруди відносяться до категорії об’єктів із масовим перебуванням людей. Таким чином може статися непоправне. А храми горять і через просту безпечність парафіян. Коли прийдеш до церкви, то часто можна бачити як щойно погашені свічки, іноді ще з тліючим гнітом, складають до картонного ящика, що може призвести до виникнення пожежі.   

Шановні буковинці, щиро вітаємо Вас з наступаючим  святом світлого Христового Воскресіння і  закликаємо Вас дотримуватися  елементарних  правил пожежної безпеки і лихо обов’язково обмине Ваші домівки  і свята не затьмаряться бідою та матеріальними втратами.

Путильський РС Управління ДСНС  України  у Чернівецькій області

У зв’язку з карантином, наразі більшість громадян, перебувають вдома!
Тому рятувальники
Путилського РС УДСНС закликають бути обачними та дотримуватись основних правил пожежної безпеки у побуті.
Зокрема:
• не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
• якщо ви обігріваєте помешкання за допомогою пічного опалення, обов'язково перевірте його справність;
• використовуйте тільки справні, сертифіковані електрообігрівачі, встановлені на негорючій основі та дотримуйтесь правил їх експлуатації;
• слідкуйте за станом та справністю електромережі;
• у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;
• не паліть у ліжку;
• намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.

Пам'ятайте! Дотримання правил пожежної безпеки зможе зберегти життя вам та вашим рідним!

 

Рятувальники Путильського РС УДСНС нагадують! У зв’язку з карантином, громадянам Путильського району наполегливо рекомендується без крайньої необхідності не залишати місця проживання!

  • не виходьте на вулицю без нагальної потреби;
  • не відвідуйте місця скупчення людей;
  • під час перебування на вулиці одягайте захисні маски, зберігати дистанцію між людьми не менше ніж 2 метри;
  • дотримуйтесь заходів особистої гігієни;
  • подбайте про близьких та рідних людей літнього віку, забезпечивши їх усім необхідним, аби їм не довелось виходити на вулицю.

Дисципліна та виконання усіх особистих та загальних заходів безпеки є протидією поширенню коронавірусної інфекції!

Путильський РС УДСНС України закликає громадян не провокувати пожежі у екосистемах!

На весні на території України спостерігається підвищення температурних показників та незначна кількість опадів. За таких умов можливе виникнення пожеж у природних екосистемах.  
Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають значного збитку державі та, в першу чергу, навколишньому середовищу, можуть спричинити пожежі будівель, знищити лінії електромереж, газо- та нафтопроводів, лісові насадження.

        Найчастіше пожежі у природних екосистемах виникають в результаті людської недбалості та неуважності. Особливо збільшується кількість такого роду пожеж у весняно-літній період.
         Саме тому, з метою недопущення виникнення пожеж у природних екосистемах рятувальники Путильщини вже розпочали проводити профілактичні заходи з громадянами.
         Співробітники Служби порятунку нагадують людям про небезпеку розведення вогнищ на відкритих територіях та під час прибирання присадибних ділянок, випалювання сухої трави та сміття. Рятувальники особливо наголошують на необхідності суворого дотримання правил безпеки під час відвідування лісових масивів, адже порушення елементарних правил пожежної безпеки може стати причиною масштабних пожеж та трагічних наслідків.

        Крім того, рятувальники нагадують, що самовільне випалювання рослинності або її залишків суворо забороняється.


        Шановні жителі Путильщини!
Якщо ви помітили загорання в лісах, на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером
«101». Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків.

 

Путильський РС УДСНС України у Чернівецькій області.

Рятувальники закликають українців дбати про безпеку дітей!

Рятувальники завжди попереджають про те, що відсутність елементарного батьківського нагляду може коштувати дитині життя. З високою вірогідністю ця байдужість призводить до трагедії.

Зокрема, 11 березня близько першої години ночі, у м. Верхівцеве Дніпропетровської області, в приватному житловому будинку виникла пожежа, внаслідок якої загинув хлопчик 2014-го року народження. Ще двоє малюків 2016-го та 2019-го років народження було госпіталізовано до лікарні. Попередня причина трагедії - дитячі пустощі з вогнем. Як так сталося, що в такий пізній час хтось із дітей міг гратися із сірниками чи запальничками — пояснити важко. Та й чи треба пояснювати, коли загиблого хлопчика вже не повернути.

Крім того, минулого тижня, порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення спричинило ще одну жахливу пожежу у с. Ленківці Кельменецького району Чернівецької області, під час якої загинуло 4 особи, з них троє дітей 2013-го, 2014-го та 2017-го років народження.

І такі випадки непоодинокі, і кожен з них — це черговий доказ того, що втрата пильності і недбальство зазвичай обертаються трагічними наслідками.

Разом з тим, у період вимушеного відпочинку від навчання, зокрема з 12 березня, коли заклади освіти закриті на карантин, діти почнуть більше проводити часу на вулиці та шукати пригод у небезпечних місцях: підкорюватимуть дахи недобудов чи покинутих споруд, будуть досліджувати місцеві ставки, тощо.

Тож, для того, щоб нагадати дорослим про те, чого може коштувати байдуже ставлення до безпеки у відношенні до власних дітей, Державна служба України з надзвичайних ситуацій посилює профілактичну роботу серед населення та закликає батьків не наражати малечу на небезпеку під час вимушених канікул!

Шановні батьки!

  • Якщо ви залишаєте дитину вдома саму, переконайтеся що всі наявні в помешканні електроприлади та газове обладнання знаходяться у справному стані, а сірники сховані у недоступному місці;
  • Не залишайте дітей вдома самих, якщо вони не здатні самостійно вирішити проблеми, які можуть виникнути;
  • Вирушаючи на відпочинок до водойми або на природу слідкуйте за тим, щоб малеча не залишалась без нагляду;
  • Слідкуйте за тим, щоб малолітні діти не відвідували самостійно місцеві ставки, річки, покинуті будівлі;
  • Виховуйте у дитини свідоме ставлення до правил безпеки життєдіяльності!

Пам'ятайте, що безпека вашої дитини — це, перш за все, ваша особиста відповідальність!

Путильський РС УДСНС