Всесвітній день боротьби зі СНІДом

  • 368

Що потрібно знати про Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Увесь світ сьогодні приділяє максимальну увагу боротьбі з пандемією коронавірусу. На тлі цього важливо не забувати, що, на жаль, є й інші загрози. І деякі з них більш серйозні, ніж Covid-19.

В Україні станом на початок 2020 року проживає понад 250 тис. ВІЛ-інфікованих людей. Понад 80 тис. із них, згідно з даними проекту METIDA, не знають про свій статус. 

Декілька фактів: 

1. В Україні тільки в жовтні цього року 160 людей померли від СНІДу. Тільки цього місяця, за даними ЦОЗ, зареєстровано 1244 нові випадки ВІЛ-інфекції, у 268 осіб діагностували СНІД.

2. Згідно з даними представництва ЮНЕЙДС, 63% усіх людей, які живуть із ВІЛ, проживають у шести регіонах України: Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Донецька, Київська області та місто Київ. 

3. Україна залишається одним із лідерів серед країн Європи за темпами поширення ВІЛ-інфекції. Фото без опису

Щорічно 1 грудня у світі відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. 

Як з'явився цей день? 

Мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом – привернути увагу суспільства до цієї хвороби. Згідно з даними ВООЗ, станом на кінець 2019 року у світі проживало 38 млн людей з ВІЛ. У 2019 році кількість нових випадків інфікування становила 1,7 млн осіб.

Вперше Всесвітній день боротьби зі СНІДом проголошено у 1988 році. Багато державних, громадських та медичних організацій у всьому світі в цей день проводять різні просвітницькі та діагностичні заходи.

Символ  Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом – червона стрічка, яка символізує пам'ять про людей, життя яких забрав СНІД. Також вона є символом боротьби із захворюванням і надії на те, що незабаром знайдуть ліки від "чуми XX століття". 

Об'єднана програма ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС), яку започатковано в 1996 році, взяла на себе планування та просування (без початкового старту) Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

При цьому ЮНЕЙДС закликала в 1997 році зосередити увагу на зв'язку, профілактиці та освіті упродовж усього року.

У 2004 році Всесвітня кампанія проти СНІДУ стала самостійною організацією.

У ВООЗ заявили, що у 2020 році Всесвітній день боротьби зі СНІДом стане закликом до глобальної солідарності та спільної відповідальності, а також до збереження життєво важливих послуг з ведення та профілактики ВІЛ-інфекції разом зі здійсненням невідкладних заходів з боротьби з Covid-19.

ВІЛ/СНІД. 

Що таке ВІЛ?

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Він інфікує клітини імунної системи, руйнуючи або порушуючи її функції. Інфікування ВІЛ призводить до прогресивної деградації імунної системи і, як наслідок, – до імунодефіциту. 

Що таке СНІД?

Синдром набутого імунодефіциту (СНІД). Цей термін використовують щодо останніх стадій ВІЛ-інфекції. 

Як передається ВІЛ?

- Під час незахищеного сексуального контакту.

- Під час переливання зараженої крові.

- Під час використання нестерильних голок і шприців.

Також може передаватися від матері до дитини під час вагітності, пологів і грудного вигодовування.

Навіщо потрібен тест на ВІЛ? 

Щоб вчасно розпочати необхідне лікування, яке потенційно може продовжити життя на довгі роки, а також щоб не допустити передачі ВІЛ іншим людям.

Чи є ліки від ВІЛ?

Ні, таких ліків немає. Однак завдяки належній антиретровірусній терапії прогресування ВІЛ в організмі можна уповільнити.