Вижницький РВ ГУ ДСНС України у Чернівецькій області інформує про "Правила безпечного поводження з піротехнічними виробами"

  • 255

Усі неприємності, а часто й нещасні випадки, що стаються через піротехнічні
вироби – результат неправильного чи необережного поводження з ними, порушення елементарних правил безпеки чи використання їх не за призначенням. Тому всім, хто використовує піротехнічні вироби, важливо знати правила безпечного поводження з ними
Яке новорічне свято без чудес піротехніки?! Хлопавки, бенгальські вогні, петарди, феєрверки – обов’язкові атрибути Нового року й не тільки. Проте усі ці вогняні «іграшки» мають у собі приховану небезпеку. Щоб ваше свято не перетворилося на лихо, треба правильно вибирати піротехнічний виріб і дотримуватися правил його безпечного
використання.
Купувати піротехнічні вироби треба тільки в магазинах, що мають державну
ліцензію на продаж піротехніки. Обов’язково зверніть увагу на наявність у виробу сертифіката. Крім того, кожен виріб має бути забезпечений докладною інструкцією, складеною зрозумілою вам мовою, яка містить відомості про обмеження у використанні виробу за віком (чи можна давати в руки дітям) і правила утилізації. Переконайтеся, що
термін придатності виробів не закінчився. Багато шкідливих хлопавок після довготривалого зберігання стають смертельно небезпечними. Минайте піротехніку з дефектами. Якщо корпус тріснув, роздувся або видно, що виріб вологий, навіть близько до нього не підходьте. Подивіться, чи немає на виробі сірого чи чорного нальоту. Такий виріб може спалахнути будь-якої миті від тертя. Зверніть увагу на запальний шнур, якщо
він коротший за два сантиметри або обірваний, то після запуску ви не встигнете відбігти на безпечну відстань. Не купуйте петарди і феєрверки на стихійних ринках, в електричках, у підземних переходах. Пам’ятайте, що дешево не означає якісно, тим паче, коли це стосується вашої безпеки та здоров’я.
  Придбана з рук піротехнічна іграшка може розірватися вже в момент підпалу, а як вона діятиме в процесі спалювання порохової суміші – взагалі важко передбачити.
Зберігаємо:
Зберігати піротехніку необхідно в сухому приміщенні на значній відстані від нагрівальних приладів. Феєрверки та салюти не можна зберігати без упакування, в якому вони були придбані. Невеликі піротехнічні іграшки не можна носити в кишенях: суміш, яка містить порох, може від тертя вибухнути, а ви перетворитеся на живий факел. Не дозволяйте дітям приносити піротехнічні іграшки до школи та самостійно запускати петарди, а тим більше салюти. Подбайте, щоб піротехнічні вироби перебували в недоступному для дітей місці. Бавлячись з уже купленою піротехнікою, не намагайтеся дізнатися, що у ній в середині. Не виключено, що ця цікавість може коштувати вам життя. У приміщенні, де зберігаються піротехнічні вироби, не повинно бути відкритого вогню. Якщо піротехнічні вироби відволожилися, не сушіть їх на батареях опалення або в печах.
Обираємо місце для феєрверка:
Місце для феєрверка слід вибрати завчасно. В ідеальному випадку це має бути великий відкритий майданчик (двір, скверик або галявина), вільний від дерев та будівель. Оглядаючи місце майбутнього вогняного дійства, зверніть увагу на те, чи немає поряд (у радіусі 50 м) пожежонебезпечних об’єктів, автостоянок, лікарень, житлових будинків.
Якщо феєрверк влаштовується за містом, поблизу не повинно бути сіна, сухої трави чи листя. Не запускайте ракет біля будівель, а тим більше в приміщеннях. «Снаряд» калібру 30 мм здатний при влучному потраплянні повністю знищити підприємство середніх розмірів або квартир. Глядачів розташовуйте на відстані 20–25 метрів від пускового майданчика, обов’язково з навітряного боку, щоб вітер не зносив на них диму та незгорілі рештки піротехнічних засобів.

Утилізуємо:
До будь-якого піротехнічного виробу не можна підходити раніше, ніж за дві хвилини після закінчення його дії. А до багаторазових краще не підходити ще довше. До речі, якщо в пристрої закладено більше ніж 90 зарядів, купувати його не радимо. Це вже професійне устаткування. У невмілих руках воно може виявитись дуже небезпечним. Не збирайте залишки ракет, що впали на землю, вони можуть вибухнути просто у ваших руках, і в жодному разі не кладіть їх до кишені – це може призвести до трагічного наслідку. Піротехніку, що спрацювала, гасіть, дотримуючись усіх можливих застережних заходів. Найкраще закидати її снігом. Загальноприйнятий спосіб утилізації піротехніки такий: залийте її водою на дві години й лише після цього викиньте разом з іншим сміттям.
У жодному разі не знищуйте непридатні петарди в багатті або в печі. Не лягайте спати одразу після того, як спалили в квартирі кілька бенгальських вогнів. Після їх горіння у повітрі кімнати залишається мало кисню, воно насичується шкідливими продуктами горіння. Тому після розваг з вогнем обов’язково провітріть приміщення. Дотримуйтесь цих порад і застосування піротехнічних засобів принесе вам лише радість.
Загальні правила безпеки поводження з піротехнічними виробами – використовуйте піротехнічні вироби лише за призначенням
– не підносити бенгальські вогні близько до очей, одягу, ялинки;
– не направляйте хлопавку на присутніх або ялинку;
– не носіть піротехнічні іграшки в кишенях;
– не розбирати піротехнічні вироби та не піддавати їх механічним впливам;
– не працювати з піротехнічними виробами у нетверезому стані;
– не паліть, працюючи з піротехнікою


Вижницький РВ ГУ ДСНС
України у Чернівецькій області