За три квартали місцеві бюджети Буковини за рахунок податкових надходжень поповнились більше ніж на 4,7 млрд грн

  • 154

Фото без опису

 

 

Фото без описуГоловне управління ДПС у Чернівецькій області

 

Повідомлення для інформування громадськості

 

 

За три квартали  місцеві бюджети Буковини за рахунок податкових надходжень поповнились більше ніж на 4,7 млрд грн

Упродовж січня - вересня 2023 року до місцевих бюджетів Чернівецької області надійшло понад 4717,8 млн гривень податків та зборів, це перевищило показник аналогічного періоду 2022 року на 922,6 млн гривень. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

Основною фінансовою частиною доходів місцевих скарбниць краю, понад 72,3 відсотки, є податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 3410,2 млн грн.

Вагомою складовою наповнення місцевих бюджетів став єдиний податок, платники якого додали до місцевого бюджету 561,8 млн грн. Ще одним вагомим внеском в місцеві бюджети краю є майнові податки, платежі від якого склали 536,5 млн грн. Передусім це плата за землю – 395,3 млн грн, податок на нерухоме майно – 140,1 млн грн. та податок на транспорт – 1,1 млн грн.

Також, ще одним елементом забезпечення фінансової стабільності місцевих громад є акцизний податок з роздрібного продажу, сума надходжень по якому склала 88,8 млн грн.

Крім того бюджети територіальних громад від бізнесменів Буковини отримали податку на прибуток – 46 млн грн, плату за ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі підакцизними товарами та зберігання пального в сумі 12,6 млн грн, за користування лісом, надрами й водою – 25,4 млн грн, інші надходження склали – 15,7 млн грн.

 

Для звірки щодо мінімального податкового зобов'язання звертайтесь до фахівців податкової служби Чернівецької області

Головне управління ДПС у Чернівецькій області надає перелік відповідальних працівників за проведення звірки з платниками щодо сплати мінімального податкового зобов'язання: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/707666.html

 

Щодо застосування РРО/ПРРО платникам другої – четвертої груп, які отримують кошти на поточний рахунок за допомогою IBAN

Чи зобов’язані СГ, у тому числі ФОП – платники ЄП другої – четвертої груп, які одночасно проводять розрахункові операції в готівковій та в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів) та отримують кошти на поточний рахунок за допомогою реквізитів у форматі IBAN, застосовувати РРО та/або ПРРО?

 Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, згідно з п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (далі – РК).

Статтею 2 Закону № 265 визначено, що розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або у разі повернення товару (відмови від послуги) – оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Місце проведення розрахунків – місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Тобто, РРО та/або ПРРО не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця, оскільки така операція не є розрахунковою, оскільки продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим. 

Враховуючи викладене, суб’єкти господарювання, у тому числі фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої – четвертої груп, які одночасно проводять розрахункові операції в готівковій та в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів) та отримують кошти на поточний рахунок за допомогою реквізитів у форматі IBAN зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО для всіх операцій, окрім отримання коштів безпосередньо на поточний рахунок за допомогою його реквізитів (IBAN).