Торгівля через Інтернет: Податківці Буковини виявили 8 порушників, які здійснювали торгівлю без державної реєстрації та застосування РРО/ПРРО

  • 95

Фото без опису

Фото без описуГоловне управління ДПС у Чернівецькій області

 

Повідомлення для інформування громадськості

 

 

Торгівля через Інтернет:  Податківці Буковини виявили 8 порушників, які здійснювали торгівлю без державної реєстрації та застосування РРО/ПРРО

Працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернівецькій області систематично проводяться заходи щодо контролю за дотримання суб’єктами господарювання норм законодавства під час здійснення торгівлі у мережі Інтернет.

Так, з початку грудня 2024 року податківцями було проведено 8 фактичних перевірок щодо торгівлі через інтернет-магазини. Під час яких встановлено численні порушення у платників, які торгували через інтернет-мережу товарами для дому, дитячим та жіночим одягом, косметикою. Відтак, 3 фізичні особи здійснювали торгівлю без державної реєстрації та 5 платників без застосування РРО/ПРРО та видачі розрахункових документів. 

За результатами вжитих заходів на платників податків складено протоколи про адміністративне правопорушення згідно статті 164 КПуАП щодо провадження господарської діяльності без державної реєстрації, яка передбачає накладання штрафу від 1000 до 2000 нмдг. 

До суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію товарів без застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій застосовано фінансові санкції відповідно до вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій» (із змінами та доповненнями).

У податковій службі Буковини вкотре нагадують громадянам про необхідність реєстрації суб’єктами господарювання у випадку здійснення системної господарської діяльності з продажу товарів (надання послуг).

Також зазначають, що при продажу товарів через інтернет-магазини необхідно  застосувати РРО/ПРРО та видавати відповідні розрахункові документи покупцям.

 

Податковий борг: податківці звертають увагу буковинців на негативні наслідки несплати податків

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що на початок грудня 2023 року чимало суб’єктів господарювання та громадян мають заборгованість перед бюджетом зі сплати податкових платежів.

Сума податкового боргу до Зведеного бюджету перевищила 492,8 млн грн – значні суми складають майнові податки: з них 115,8 млн грн плати за землю та орендної плати за землю та майже 60,0 млн грн податку на нерухоме майно. При цьому самі суми боргу майнових податків у кожного платника окремо, як правило, незначні.

Також у буковинського бізнесу рахується велика сума заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування - майже 229,6 млн грн.

Дотримуючись традицій не входити у новий рік з боргами податківці області закликають бізнес та громадян погашати податкові борги. Кожному боржнику необхідно зважати і на те, що наявність податкового боргу це неотримані фінансові надходження, насамперед на оборонні видатки та фінансування державних соціально-економічних програм. І для того, щоб надавати країні ресурс для стійкості потрібно погасити заборгованість перед бюджетами.

Також у відомстві звертають увагу буковинців на те,  які негативні наслідки несплати податкового боргу можуть очікувати і самих платників: штраф за несплату/несвоєчасну сплату і пеня; поява в податківців права податкової застави; арешт майна і рахунків; стягнення грошових коштів на банківських рахунках, а також готівки та/або примусова реалізація майна, що перебуває в податковій заставі — якщо податковий борг платник не погасить добровільно; анулювання статусу платника Єдиного податку; відмова в реєстрації платником Єдиного податку (для будь-якої з груп); обмеження для ФОП і посадових осіб підприємств-боржників щодо виїзду за кордон; кримінальна відповідальності за умисне ухилення від оподаткування.

З метою недопущення виникнення податкового боргу чи вчасного погашення існуючого, податківці рекомендують платникам податків, як фізичним, так і юридичним особам, отримати інформацію про суму заборгованості, вид податку та підстави виникнення податкового боргу скориставшись сервісом – Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua).

Здійснити звірку розрахунків можна і в Центрі обслуговування платників податків за місцем реєстрації платника, або через мобільний застосунок від ДПС «Моя податкова» (Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS).

Також, для уточнення інформації про податкові борги та отримання консультацій можна звертатися до фахівців управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефонами: 0372(545635); 0372 (545015). Фахівці зорієнтують у способах погашення та умовах відстрочення, у тому числі під час дії воєнного стану.

Крім того, отримати інформацію про наявність податкового боргу перед місцевими бюджетами можна і в територіальних громадах.