проекти рішень сесії №б/н «Про затвердження Програми природоохоронних заходів місцевого значення Конятинської сільської ради на 2022-2024 роки ».»

  • 96
Скликання: VIII скликання
Сесія / комісія: IX
Тип документу: проекти рішень сесії
Дата: 13.12.2021
Номер документу: б/н
Назва документу: Про затвердження Програми природоохоронних заходів місцевого значення Конятинської сільської ради на 2022-2024 роки ».

                                                                  

                                                                                                                                        

 

УКРАЇНА

 

КОНЯТИНСЬКА сільська рада

ІХ сесія  V111 скликання

 

 

Р І Ш Е Н Н Я     № -09/21

 грудня   2021  року                                                                         село Конятин

 

Про затвердження  Програми природоохоронних

заходів місцевого значення Конятинської

сільської ради на 2022-2024 роки ».

 

 

         Керуючись п.22 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища», Постанови КМУ № 1147 від 17.09.1996 р. «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів», ст.15 Закону України «Про екологічну мережу», пунктом 13 статті 91 Бюджетного кодексу України,  з метою охорони навколишнього природного середовища на підвідомчих територіях сільської ради   та розглянувши висновок постійної комісії  з  питань земельних  відносин,  екології,  раціонального природокористування, будівництва, планування та комунальної  власності, сільська рада

ВИРІШИЛА:

      1.Затвердити  Програму природоохоронних заходів місцевого значення Конятинської сільської ради на 2022-2024 роки »(додається).

  1. Визначити джерелами фінансу­вання Програми кошти державного і місцевих бюджетів (субвенцій), комунальних підприємств, інвестицій, грантів та кошти з інших джерел, не забороне­них чинним законодавством.
  2. Відділу фінансово-економічного розвитку та інвестицій сільської ради забезпечити щорічне фінансування заходів для виконання даної Програми в межах коштів, передбачених бюджетом на відповідні роки.
  3. Контроль за  виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань земельних відносин, екології, раціонального природокористування, будівництва ,планування та комунальної власності /Мицканюк Р.М./

 

Сільський  голова                                                       Олексій  СКРИПЧУК                                    

                                                                                             

 

 

                                                                                              Додаток

до рішення ІХ сесії сільської ради

                                                               У11І скликання від  ________2021 року

                                                                  №  -09/21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

ПРИРОДООХОРОННИХ ЗАХОДІВ

МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯ

КОНЯТИНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

НА  2022-2024   РОКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                             Вступ

 

Програма природоохоронних заходів місцевого значення на 2022-2024 роки  (далі – Програма) розроблена відповідно до статті 15 Закону України              “Про охорону навколишнього природного середовища”, пункту 12              статті  91 Бюджетного кодексу України і визначає пріоритети екологічної політики, передбачає поліпшення стану довкілля за рахунок удосконалення регулювання  використання природних ресурсів, та  з метою реалізації  державної  політики  України в  галузі  довкілля ,забезпечення  екологічної  безпеки,захисту  здоров»я мешканців  населених  пунктів від негативного  впливу ,зумовленого забрудненням навколишнього природного  середовища,досягнення  гармонії  взаємодії суспільства  і природи  .

 

І.  Очікувані результати стану розвитку галузі за 2022 рік

 

Екологічна ситуація, яка склалась на даний час в Конятинській  сільській  раді , об’єднує в собі оцінку стану окремих складових довкілля: по земельних та рослинних ресурсах , поводження з відходами. Характеристика вказаних складових постійно змінюється через негативний вплив щоденної господарської діяльності людини та природних явищ. Від напрямку змін залежить рівновага природних екосистем, збалансованість екологічного і соціально-економічного розвитку об’єднаної  територіальної  громади.

На сьогодні у селах  відображені екологічні проблеми . В цілому екологічний стан   сільської  ради  у 2022 році залишається стабільним, враховуючи незначну динаміку змін більшості показників, що характеризують стан довкілля, за відсутності техногенних та природних надзвичайних подій і явищ, і є доволі прийнятним у порівнянні з більшістю населених  пунктів  Вижницького   району . Надзвичайних ситуацій техногенно-екологічного характеру, які б зумовили значні обсяги чи неконтрольоване забруднення навколишнього середовища, протягом року на території сільської  ради   не було.

Для поліпшення стану довкілля за рахунок коштів фонду протягом             2022-2025 років  року були виконані  наступні природоохоронні заходи, а саме:   

Заходи  для  здійснення  сортування  ТПВ :

- побудовано  приміщення  ангару  на території Конятинської  сільської  ради ;

-  закуплено  140  контейнерів  для  сортування  ТПВ;

.

 

                     ІІ. Головні Проблеми розвитку галузі

 

Несанкціоноване  розміщення  твердих  побутових  відходів населення  - є  суттєвим  чинником  негативного  впливу  на  земельні    та  лісові  ресурси  Конятинської  сільської  ради  та  здоров»я  населення.

Використання природних ресурсів і пов’язане з ним відповідне навантаження на навколишнє природне середовище  - це та сфера людської діяльності, яка визначає широке коло соціальних, економічних та екологічних проблем.

Сучасний стан природних ресурсів і навколишнього середовища змушує змінити підходи щодо подальшого економічного розвитку й оцінити його з урахуванням економічних пріоритетів та  наявності екологічних ризиків. Забруднюються повітря, води і ґрунти, виснажуються природні ресурси, збіднюється ландшафтне і біотичне різноманіття, що негативно впливає на живі організми і людей.

Накопичення  побутового  сміття  вздовж автомобільних  доріг ,поблизу  річки  Черемош та  в  зоні  житлової  та громадської  забудови – є  одним із потенційних  джерел забруднення  довкілля ,що  являють  собою  велику  загрозу  навколишньому  природному  середовищу  та  підлягають  утилізації.

Тому  одним  із  пріоритетних  питань  захисту  навколишнього  природного середовища на  території  ради  є - організація  робіт по  вивозу  відходів  з  приватного  сектору  та  недопущення  створення  стихійних  сміттєзвалищ.

 Проблемою є також забруднення атмосферного повітря при спалюванні листя дерев та іншого  сміття.

Як видно із вищезазначеного, необхідно прикладати максимальні зусилля для запобігання і ліквідації негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище.

 

    ІІІ. Основні завдання щодо реалізації пріоритетів розвитку галузі на 2022 -2025роки  з обґрунтуванням шляхів і способів розв’язання проблем розвитку галузі, необхідних обсягів та джерел фінансування на 2022-2024 роки

 

 З метою реалізації вищезазначених напрямів до даної Програми включені природоохоронні заходи з відповідним фінансуванням  що  зумовлює  покращення  стану  земель  шляхом  недопущення стихійних  сміттєзвалищ  ТПВ  , запобігання  їх  утворенню ; підвищення  рівня організації  роботи з  населенням  щодо  поводження  з  ТПВ.

  Найважливіша складова в цьому процесі - фінансування. Обсяги коштів, що на сьогодні спрямовані на природоохоронні заходи є недостатніми.

 Не менш важливий напрямок природоохоронної діяльності – це формування у населення екологічної свідомості. Важливо, щоб кожна людина при здійсненні суспільно-виробничої діяльності, в побуті чи на дозвіллі виявляла достатній рівень екологічної свідомості і розуміння своєї особистої відповідальності перед близькими, сусідами і підростаючим поколінням за наслідки для довкілля своїх дій – великих, малих і дріб’язкових.

Шляхи для цього через просвіту і виховання, де головні ролі належать сім’ї, навчальним закладам, громадським організаціям, засобам масової інформації.

Основою Програми є поліпшення довкілля та використання природних ресурсів у сільській  раді   шляхом здійснення наступного комплексу заходів:

ІУ. Ресурсне забезпечення

 

Витрати на реалізацію природоохоронних заходів, передбачених Програмою   на    період   2019-2021 року,  в   розрізі   джерел     фінансування

передбачається проводити за рахунок коштів фонду хорони навколишнього природного середовища та власних коштів підприємств та установ.

Для забезпечення стабільного надходження коштів щодо здійснення природоохоронних заходів пріоритетне значення має надаватись розвитку і застосуванню фінансово-економічного механізму раціонального

природокористування, охорони довкілля та забезпечення екологічної безпеки.

Фінансово-економічний механізм реалізації Програми включає в себе засоби економічного стимулювання природоохоронної діяльності та засоби економічного покарання за порушення чинного екологічного законодавства.

 

V. Кількісні та якісні критерії ефективності виконання Програми

 

При реалізації заходів  Програми передбачається:

          зменшення   кількості  утворених  і накопичених промислових відходів;

         зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря;

відновлення зелених насаджень шляхом висадження зелених насаджень (обсяги фінансування будуть визначені при наявності проектно-кошторисної документації) та здійснення догляду та видаленням незадовільних дерев;

VІ.         Напрями реалізації заходів Програми

 

У результаті впровадження заходів  Програми передбачається:

        

                    зменшення   кількості  утворених  і накопичених промислових відходів;

         зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря;  

         відновлення та збільшення   площі    зелених   насаджень.

 

 

 

 

 

Секретар сільської ради                                      Зоя  ПЕРЕПЕЛИЦЯ

 

                                                                                                                                                            Додаток

до рішення   ІХ  сесії сільської ради

                                                                                                                                        У11І скликання від ________2021 року

                                                                                                                                    №  -09/21

 

                                                                                       

                                                                        ЗАХОДИ

  щодо реалізації Програми природоохоронних заходів місцевого значення

Конятинської сільської ради на 2022-2024 роки

 

п/п

Зміст заходу

Відповідальні

виконавці

Фінансове забезпечення (тис. грн.)

Результат

впровадження

всього

        у тому числі за рахунок:

усіх джерел фінансу-вання

 

Місцевого   бюджету та коштів які не суперечать законодавству

1

2

3

4

5

 

 

6

Заходи з раціонального використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів

 

1.

Виготовлення  документації  на  приміщення  ангару  для  сортування  ТПВ

Путильске  КРБТІ

 

0,2

0,2

Зменшення впливу відходів на довкілля           ОТГ

 

 

 

 

 

2.

Виготовлення  документації  на  земельну  ділянку для  обслуговування  ангару  для  сортування  ТПВ

ФОП Поляк  Іван Іванович

 0,2

0,2

Зменшення впливу відходів на довкілля           ОТГ

3.

Придбання   пресу  для  сортування  ТПВ

 

Конятинська сільська рада

500,0

500,00

Зменшенню навантаження від виробничої діяльності на довкілля ОТГ

4.