проекти рішень сесії №б/н «Про затвердження Методики розрахунку орендної плати за комунальне майно на території Конятинської сільської ради ТГ»

  • 202
Скликання: VIII скликання
Сесія / комісія: ХІ сесія
Тип документу: проекти рішень сесії
Дата: 28.01.2022
Номер документу: б/н
Назва документу: Про затвердження Методики розрахунку орендної плати за комунальне майно на території Конятинської сільської ради ТГ

     ПРОЄКТ

Описание: tr

УКРАЇНА

КОНЯТИНСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ВИЖНИЦЬКОГО РАЙОНУ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

___________ сесія _______  скликання

 

ПРОЄКТ  РІШЕННЯ

 

_________ 2022 року                                                          № ___

 с.Конятин

 

Про затвердження  Методики

розрахунку орендної плати за

комунальне майно на території

 Конятинської сільської   ради  тг.  

 

З метою підвищення ефективності використання майна комунальної власності, урегулювання орендних відносин, удосконалення процедури передачі в оренду комунального майна  Конятинської  сільської ради тг , збільшення надходжень до місцевого бюджету та приведення нормативно-правових актів сільської ради з питань оренди майна комунальної власності у відповідність до законодавства керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», ч. 2 ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 червня 2020 року № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна», враховуючи пропозиції  робочої групи з питань регуляторної політики, та постійної профільної галузевої комісії Конятинської сільської ради з питань планування, бюджету, фінансів, житлово-комунального господарства, будівництва транспорту та зв'язку

В И Р І Ш И Л А:

  1. Затвердити  Методику розрахунку  орендної плати за комунальне майно Конятинської сільської ради  Вижницького району Чернівецької області (додаток 1).
  2. Затвердити Орендні ставки для договорів оренди комунального майна (додаток 2).
  3. Затвердити Орендні ставки для договорів, які продовжуються вперше (додаток 3).
  4. Затвердити Розрахунок орендної плати за базовий місяць (додаток 4).
  5. Затвердити Примірний договір оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до комунальної власності Конятинської сільської ради (додаток 5).
  6. Затвердити Примірний договір оренди єдиного майнового комплексу комунального підприємства, його відокремленого структурного підрозділу (додаток 6).
  7. Вважати  таким, що втратило  чинність  рішення  Конятинської  сільської  ради  від  23 жовтня 2018 року №327-15/18 «Про затвердження Положення та Методики, що регламентують  питання  орендних  відносин  нерухомого майна  комунальної  власності  Конятинської  сільської ради ОТГ».
  8. Рішення набирає чинності з ___________2022 року та не втрачає чинності до прийняття нового рішення.
  9. Відповідальність за виконання даного проєкту рішення покладається на відділ управління земельними ресурсами, комунальною власністю, благоустроєм, інвестиціями, публічними закупівлями та регуляторною політикою (___________________

______________________________   ).

  1. Секретарю сільської  ради (_____________) дане рішення оприлюднити на сайті сільської ради або в інший можливий спосіб не пізніше, як у десятиденний строк після прийняття рішення.
  2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань планування бюджету і фінансів, соціально-економічного розвитку територіальної громади.

 

 

    Сільський голова                                                  Олексій  СКРИПЧУК                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                      

                                                                                    

                                                                                       Додаток 1

                                                                              до проєкту рішення

                                                                                            Конятинської сільсскої ради

  від «___» _______ 2022 р. №____

 

Методика розрахунку орендної плати за комунальне майно

на території Конятинської сільської територіальної громади

 Вижницького  району Чернівецької області

 

1.  Методика розрахунку плати за оренду комунального майна розроблена відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» (далі Закон) з урахуванням основних положень Методики розрахунку орендної плати за державне майно, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.2021 року № 630  і визначає механізм визначення розміру плати за оренду об'єктів комунальної власності територіальної громади населених пунктів Конятинської  сільської ради.

 

2. У разі коли орендодавцем комунального нерухомого майна є балансоутримувач, розмір орендної плати погоджується з органом, визначеним пунктом “а” частини другої статті 4 Закону, у порядку, затвердженому Фондом державного майна. У разі коли орендодавцем комунального нерухомого майна є балансоутримувач, кошти від оренди майна якого в повному обсязі спрямовуються на виконання статутних завдань такого балансоутримувача відповідно до Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. № 483 “Деякі питання оренди державного та комунального майна”  (далі - Порядок), розмір орендної плати погоджується уповноваженим органом управління майном такого балансоутримувача, якщо статутом/положенням балансоутримувача передбачено необхідність такого обов’язкового погодження розміру орендної плати з ним.

 

3. Розмір орендної плати за нерухоме майно та інше окреме індивідуально визначене майно розраховується згідно з цією Методикою за результатами незалежної оцінки і за домовленістю сторін може бути змінений в установленому законодавством порядку, але в будь-якому випадку не може бути меншим розрахованої орендної плати за цією Методикою.

Договір оренди комунального майна укладається безпосередньо Конятинською сільською радою або уповноваженими нею структурними підрозділами, комунальними підприємствами, установами та організаціями, які є балансоутримувачами комунального майна.

Якщо майно орендується бюджетними організаціями, орендна плата вноситься за рахунок коштів, передбачених кошторисами на їх утримання.

У разі визначення орендаря на конкурсних засадах орендна плата, розрахована за цією Методикою, застосовується як стартова, а її розмір може бути збільшено за результатами такого визначення.

 

4.   До плати за оренду індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги, які відповідно до укладеного договору зобов'язуються надавати орендарю підприємство, організація,  на балансі яких перебуває це майно.

   

5.  Відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна (у тому числі місць загального користування та прибудинкової території) та надання комунальних послуг орендарю здійснюється відповідно до договору, укладеного між балансоутримувачем та орендарем, примірна форма якого затверджується Фондом державного майна.

    

 6.  У разі оренди нерухомого майна (крім оренди нерухомого майна орендарями, зазначеними у пункті 13 цієї Методики) та іншого окремого індивідуально визначеного майна розмір річної орендної плати визначається за формулою:

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n226.gif

де

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n228-1.gif

- розмір річної орендної плати, гривень;

 

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n228-2.gif

- вартість орендованого майна, визначена шляхом проведення незалежної оцінки (без урахування податку на додану вартість), гривень;

 

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n228-3.gif

- орендна ставка, визначена згідно з додатком 2 (у разі укладення договору з орендарем відповідно до статті 15 Закону) або додатком 3 (для договорів оренди, які продовжуються вперше) або пунктом 14 цієї Методики для іншого окремого індивідуально визначеного майна.

 

7.   Розмір орендної плати за базовий місяць оренди нерухомого та іншого окремого індивідуально визначеного майна визначається за формулою:

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n25-4.gif

де

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n230-5.gif

- розмір місячної орендної плати, гривень.

У разі коли між датою визначення орендної плати за базовий місяць і датою підписання акта приймання-передачі майна минуло більше ніж один повний календарний місяць, розмір орендної плати за перший місяць оренди встановлюється шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції у місяцях, що минули з дати визначення орендної плати за базовий місяць.

8.   Розмір добової орендної плати розраховується на основі розміру місячної орендної плати з розрахунку кількості днів у місяці фактичного користування за формулою:

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n29-6.gif

де

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n232-7.gif

- розмір добової орендної плати, гривень;

 

Х

- кількість днів у місяці фактичного користування.

9.  Розмір погодинної орендної плати за об’єкт оренди розраховується на основі розміру добової орендної плати із розрахунку 24 години на добу за формулою:

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n33-8.gif

де

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n234-9.gif

- розмір погодинної орендної плати;

 

Х

- кількість днів у місяці фактичного користування.

У разі коли погодинна орендна плата припадає на вихідний або святковий день, у такі дні орендна плата нараховується за повну добу.

10. Розмір річної орендної плати за єдині майнові комплекси, їх відокремлені структурні підрозділи визначається за формулою:

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n38-10.gif

де

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n236-11.gif

- розмір річної орендної плати за єдині майнові комплекси, їх відокремлені структурні підрозділи, гривень;

 

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n236-12.gif

- вартість основних засобів за незалежною оцінкою на дату оцінки об’єкта оренди (без урахування податку на додану вартість), гривень;

 

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n236-13.gif

- вартість нематеріальних активів за незалежною оцінкою на дату оцінки об’єкта оренди (без урахування податку на додану вартість), гривень;

 

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n236-14.gif

- орендна ставка за використання об’єкта оренди, визначена згідно з додатком 3.

11.  Розмір орендної плати за базовий місяць оренди за єдині майнові комплекси, їх відокремлені структурні підрозділи визначається за формулою:

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n44-15.gif

де

Описание: https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/imgs/90/p506691n238-16.gif

- розмір місячної орендної плати, визначений за цією Методикою, гривень.

Форма розрахунку орендної плати за базовий місяць наведена у додатку 4.

Якщо між датою визначення орендної плати за базовий місяць і датою підписання акта приймання-передачі майна минуло більше ніж один повний календарний місяць, розмір орендної плати за перший місяць оренди встановлюється шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції у місяцях, що минули з дати визначення орендної плати за базовий місяць.

     12.  Результати незалежної оцінки майна чинні протягом 12 місяців від дати оцінки, якщо інший строк не передбачено у звіті про оцінку майна.

             13.   Річна орендна плата за оренду нерухомого майна у розмірі 1 гривні встановлюється таким орендарям:

- структурним підрозділам, відділам, комунальним підприємствам, установам та організаціям, що утримуються за рахунок місцевого бюджету Конятинської сільської ради;