Управління Держпраці у Чернівецькій області-інформує...

  • 888

Фото без опису

До відома громадян!

Опалювальний сезон розпочато: 

належний стан димових та вентиляційних каналів будівель  забезпечить його безпечне і безперебійне проходження

Управління Держпраці у Чернівецькій області інформує: безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник, або ж балансоутримувач, орендар, або наймач житла.

Перевірку і прочищення димових та вентиляційних каналів  повинні виконувати спеціалізовані суб’єкти господарювання на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці поданої дозвільному органу за своїм місцезнаходженням.

Перевірка та прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків є первинна та періодична.

При газифікації житлових і громадських будинків, в яких встановлені прилади і апарати з відводом продуктів згорання у димоходи, власнику (балансоутримувачу та/або орендарю (наймачу) необхідно забезпечити первинну перевірку та прочищення димових і вентиляційних каналів, а в подальшому їх періодичну перевірку і прочищення.

Періодичній перевірці і прочищенню підлягають:

- димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, - не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону), які працюють цілий рік, - два рази на рік (навесні і восени);

- димоходи опалювально-варильних печей не рідше ніж два рази на рік: перед початком і після закінчення опалювального сезону;

- димоходи від газових проточних і ємкісних газових водонагрівачів для гарячого водопостачання, газових плит закладів громадського харчування (залежно від матеріалу) - не рідше ніж один раз на 6 місяців (цегляні, цегляні і азбестоцементні, цегляні і керамічні димоходи) і не рідше ніж один раз на рік (металеві - з товщиною стінки не менше 3 мм, азбестоцементні, керамічні та із жаростійкого бетону).

Обслуговування димоходів газового обладнання з відведенням продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку необхідно проводити одночасно з обслуговуванням газового обладнання за документацією з експлуатації заводів-виробників.

Вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими. У разі відсутності димових каналів вентиляційні канали підлягають перевірці один раз на рік.

Перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків оформляються актом.

Один примірник акту перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству.

Передбачити та попередити аварії та нещасні випадки під час використання газу в побуті, провести необхідні заходи з технічного обслуговування, ремонту газового обладнання, перевірки і прочищення димових та вентиляційних каналів є запорукою збереження життя та здоров’я мешканців багатоквартирних будинків, власників приватних домогосподарств.

Громадянину гарантовано право звернутися до суду щодо оформлення трудових відносин

Управління Держпраці у Чернівецькій області роз’яснює:

згідно зі статтею 24 Кодексу законів про працю України - «Укладення трудового договору», роботодавець не вправі допустити до роботи працівника без укладення  з ним  трудового договору та відповідного повідомлення про факт працевлаштування територіального органу Державної фіскальної служби.

Управління Держпраці у Чернівецькій області неодноразово повідомляло: допуск працівника до роботи без належного оформлення  - грубе порушення законодавства про працю, що тягне за собою накладення на роботодавця фінансової, адміністративної, а в окремих випадках навіть кримінальної відповідальності.

Так, суб’єкти господарювання, котрі використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту),

оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві,

та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Водночас згідно з окремими статтями Кодексу законів про працю України, зокрема, статтею 232 -  «Трудові спори, що підлягають безпосередньому розглядові в районних, районних у місті, міських  чи міськрайонних судах» - та статтею 235 - «Поновлення на роботі, зміна формулювання причин звільнення, оформлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи», кожен громадянин, у разі порушення його соціальних та трудових прав, має можливість звернутися до судової інстанції  з повідомленням щодо оформлення трудових відносин та встановлення періоду роботи.

При винесенні рішення щодо оформлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, при направленні заяви у відповідні органи, суд одночасно ухвалює рішення про нарахування та виплату такому працівникові заробітної плати у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у даному періоді без урахування фактично виплаченої заробітної плати, про нарахування та сплату відповідно до законодавства податку на доходи фізичних осіб та суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за встановлений період роботи.

Для встановлення факту трудових відносин  у судовому порядку, позивачу слід мати докази , що підтверджують його роботу у суб’єкта господарювання. Це можуть бути письмові, фото, аудіо та відео докази, покази свідків.

Трудовий договір – гарантія задекларовано праці

Державна служба України з питань праці інформує:

праця будь кого із працівників задекларована лише у тому разі, якщо:

- роботодавець уклав із працівником трудовий договір;

- роботодавець повідомив про працевлаштування працівника Державну фіскальну службу;

- роботодавець сплачує за працівника єдиний соціальний внесок;

- працівник отримує заробітну плату  офіційно у повному обсязі.

Переваги задекларованої праці:

безпечні умови праці;

регулярна заробітна плата;

страхування на випадок тимчасової непрацездатності;

страхування  від нещасного випадку на виробництві;

страхування на випадок безробіття.

Управління Держпраці у Чернівецькій області  наголошує: лише  офіційно працевлаштований громадянин має гарантоване право на гідні, здорові  і безпечні умови праці.

Незадекларована праця - фінансові ризики для роботодавців

Управління Держпраці у Чернівецькій області застерігає суб’єктів господарювання Буковини:

фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту),

оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;

виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків -

тягне за собою штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення.

До юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження.

Передбачено додаткову відповідальність,  якщо роботодавець  використовує працю  неоформлених працівників  повторно упродовж  двох років з дня виявлення порушення - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Недопущення до проведення контрольного заходу з питань виявлення неоформлених трудових відносин передбачає штраф у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Управління Держпраці у Чернівецькій області наголошує:

трудові відносини між роботодавцем та працівником мають бути належно оформлені.

Це є запорукою гідних, безпечних, здорових умов праці та якісного виконання працівниками своїх професійних обов’язків!

Інспекційна кампанія Держпраці щодо виявлення неоформлених трудових відносин з 1  вересня буде посилена:

З 1 вересня 2020 року Держпраці посилить  інспекційні заходи  щодо виявлення у суб’єктів господарювання неоформлених працівників.

Якщо головні державні інспектори виявлять факти працевлаштування не задекларованих працівників, до роботодавців  будуть вживатися заходи щодо притягнення до відповідальності, у тому числі, фінансові.

Так, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час; виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків  - штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення.

До юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовуватиметься попередження.

Недопущення до проведення контрольного заходу з питань виявлення неоформлених трудових відносин передбачає штраф у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Управління Держпраці наголошує роботодавцям на необхідності  впорядкування трудових відносин з працівниками відповідно до норм чинного законодавства про працю.

Розяснення роботодавцям: як правильно оформити працівника на роботу

Державна служба України з питань праці надає детальне роз’яснення роботодавцям  щодо належного оформлення працівників на роботу.

Коли треба укладати трудовий договір?

Часто роботодавці укладають з працівниками цивільно-правові угоди, а не трудові. Проте тут ви не можете самі обирати варіанти. У відносинах працівник - роботодавець завжди укладається трудовий договір. Цивільно-правова угода про надання послуг укладається в разі співпраці з незалежним підрядником або особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, тобто займається підприємництвом, бізнесом.

Як правило, особа є працівником, якщо:

ви призначаєте її на посаду з певними обов’язками, визначаєте режим роботи та робочий час;

ви контролюєте, як, коли і де вона виконує роботу;

ви сплачуєте фіксовану погодинну, щотижневу або місячну зарплату;

ви платите за процес праці, а не за її результат;

ви надаєте матеріали та обладнання для виконання роботи;

ви надаєте вихідні дні та оплачувані відпустки тощо.

Чи відрізняються правила оформлення працівників для юридичних осіб, фізичних осіб чи приватних підприємців (ФОП)?

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Він включає три основні кроки:

укладення трудового договору;

оформлення наказу про прийняття на роботу;

повідомлення Державної податкової служби.

Які документи повинен надати працівник?

Для укладання трудового договору працівник має надати:

паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

індивідуальний податковий номер;

трудову книжку (за наявності).

Якщо це необхідно для роботи, ви можете попросити надати документи про освіту, довідку про стан здоров’я тощо.

Пам’ятайте! Заборонено вимагати від працівників відомості про їхню партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування.

Чи обов’язково укладати письмовий трудовий договір?

Трудовий договір можна укласти в усній або письмовій формі.

Письмова форма обов’язкова:

коли на цьому наполягає працівник;

при організованому наборі працівників;

при роботі в районах з особливими природними умовами та високим ризиком для здоров’я (наприклад, радіоактивно забруднена територія);

при укладенні контракту;

при укладенні договору з неповнолітнім;

якщо роботодавцем є приватний підприємець або фізична особа;

для працівників релігійних організацій;

для працівників, які проходять альтернативну службу;

для працівників, які беруть участь у громадських роботах;

для працівників фермерських господарств.

В інших випадках ви можете укласти усний договір. Для цього працівнику потрібно написати заяву про прийняття на роботу на ім’я керівника. В свою чергу, керівник ставить на заяві своє рішення.

За якою формою укладається трудовий договір?

Якщо ви фізична особа або приватний підприємець, ви повинні використовувати затверджену форму.

Якщо ви юридична особа, можете використовувати довільну форму договору, зазначивши:

трудові обов’язки працівника;

режим роботи і відпочинку;

пільги, гарантії, компенсації;

умови оплати праці та умови преміювання;

доплати, надбавки та інше.

Трудовий договір може бути:

безстроковим;

на визначений строк;

на час виконання певної роботи.

Після укладення трудового договору ви маєте видати наказ або розпорядження про прийняття працівника на роботу.

Що робити після укладення договору?

Вам необхідно повідомити Державну податкову службу України про прийняття працівника на роботу.

Пам’ятайте:

повідомлення подається до початку роботи працівника за затвердженою формою.;

це робить власник бізнесу, уповноважена ним особа або фізична особа за місцем їхнього обліку як платників Єдиного соціального внеску (ЄСВ);

повідомлення можна подати у електронній або паперовій (якщо не більше п’яти працівників) формі;

надану інформацію вносять до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб.

Важливо! З 2015 року фізичні особи та приватні підприємці не реєструють трудові договори у Державній службі зайнятості. Вони самостійно нумерують договори і роблять записи в трудовій книжці.

Незадекларована праця позбавляє працівника на гідні, здорові і безпечні умови праці 

Запобігання використанню незадекларованої праці - один із пріоритетних напрямів діяльності Державної служби України з питань праці та її територіального органу - Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Це соціальне явище справляє значний негативний вплив на економічний розвиток громади, фінансовий рівень забезпечення громадян.

Незадекларована праця не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, пенсійного забезпечення, вона створює недобросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, котрі забезпечують виконання взятих на себе зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників.

Окрім того, незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників.

Неофіційна праця найчастіше проявляється у таких формах:

економічна діяльність без державної реєстрації;

наймана праця без оформлення трудових відносин;

приховування від державних органів частини відпрацьованого робочого часу та заробітної плати;

маскування трудових відносин під виглядом інших форм діяльності (цивільно - правові відносини, фіктивна самозайнятість тощо).

У будь-який спосіб незадекларована праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців.

Належним чином оформлені трудові відносини  можуть вважатися лише ті, коли роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив про його працевлаштування державну фіскальну службу, офіційно і в повному розмірі виплачує заробітну плату, сплачує за працівника єдиний соціальний внесок.

Працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе

гарантованого державою розміру заробітної плати;

виплати своєчасно та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною тощо;

виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю;

допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу;

соціального страхування.

До того ж неоформлений офіційно працівник втрачає трудовий та страховий стаж при розрахунку розміру пенсії.

Адже тільки легально оформлений працівник, котрий  матиме достатньо страхового стажу, отримає право на гідну пенсію.

Роботодавець, котрий не оформляє офіційно працівників, провокує безвідповідальне ставлення їх до роботи, ухиляння від поставлених завдань , неетичну поведінку і таке інше.

Управління Держпраці у Чернівецькій області  наголошує: лише  офіційно працевлаштований громадянин має гарантоване чинним законодавством  право на гідні, здорові  і безпечні умови праці.

Розяснення Держпраці щодо штрафних санкцій за порушення трудового законодавства та процедури їх накладення

Територіальний орган Державної служби України з питань праці - Управління Держпраці у Чернівецькій області  інформує:

Законом України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» від 12.12.2019 № 378-ІХ, який набув чинності 02.02.2020 року, внесено зміни до статті 265 Кодексу законів про працю України  - «Відповідальність за порушення законодавства про працю».

Передбачено зміну підходу до процедури накладення фінансових санкцій за порушення законодавства про працю та зміну їх розмірів.

Так, фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків тягне за собою штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення, а саме 47 230 гривень.

До юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження.

Передбачена додаткова відповідальність у разі вчинення порушення  повторно протягом двох років з дня виявлення порушення – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці на суб’єкта господарювання  накладається штрафна санкція у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожного працівника щодо якого скоєно порушення трудового законодавства, а саме – 9 446 гривень.

Недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», передбачає штраф у чотирикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження.

Недопущення до проведення контрольного заходу з питань виявлення неоформлених трудових відносин передбачає штраф у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. На сьогодні це – 75 568 гривень.

За порушення інших вимог законодавства про працю передбачений штраф за кожне таке порушення у розмірі мінімальної заробітної плати – 4 723 гривні та доповнено відповідальністю за повторне вчинення порушення у двократному розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

Зміни також передбачають можливість зменшення витрат на сплату штрафів у разі сплати юридичною особою або фізичною особою – підприємцем, яка використовує найману працю, 50 відсотків розміру штрафу упродовж 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю.