Путильський РС УДСНС у Чернівецькій області-застерігає!

  • 831

Фото без опису

Путильський РС застерігає:будьте обережні з вогнем

Путильський РС УДСНС України, застерігає мешканців краю дбати про належний протипожежний стан власних помешкань, дотримуватись правил пожежної безпеки в побуті :

- не допускайте використання для обігріву приміщень несертифікованих та саморобних нагрівальних приладів, газових кухонних плит;

- в разі використання серійних нагрівальних пристроїв прослідкуйте за тим, щоб вони були встановлені таким чином, щоб уникнути перекидання, обмежте доступ до них дітей;

 - дотримуйтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення ;

- не залишайте без нагляду, у разі виходу з приміщень, увімкненими в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, праски тощо;

- намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі  великої потужності;

- не паліть у ліжку;

- тримайте запальнички та сірники в недоступних для дітей місцях.

Пам’ятайте: безпека Вашого життя залежить від Вас самих. Будьте обережні, не допустіть трагедії  в  свій дім,негайно телефонуйте за номером «101».

Путильський РС УДСНС

Служба порятунку наголошує на дотриманні правил безпеки у навчальних закладах

1-го вересня розпочинається навчальний рік. Задля безпечного перебування дітей та педагогів у навчальних закладах необхідно дотримуватись протипожежних вимог.

Зокрема, перед початком навчального року необхідно перевірити справність електричної мережі у школі. Якщо вона має пошкодження – їх слід усунути. Якщо ж електромережа справна, у подальшому необхідно слідкувати за тим, щоб не перевантажувати її, вмикаючи одночасно велику кількість електричних пристроїв, адже такі дії можуть призвести до короткого замкнення та виникнення пожежі. До слова, дерев’яні конструкції у навчальних закладах мають бути оброблені вогнезахисним розчином – це запобіжний захід швидкому поширенню полум’я у разі пожежі.

Педагогічний колектив навчального закладу має пройти обов’язковий протипожежний інструктаж, щоб знати правила безпеки, свої дії на випадок пожежі, обов’язки під час проведення евакуації тощо. Також на початку навчального року подібні варто провести з дітьми, наголосивши їм на основних правилах пожежної безпеки.

На кожному поверсі навчального закладу повинен бути розміщений план евакуації, затверджений керівником. Персонал та учні мають бути ознайомлені з ним та чітко дотримуватись у випадку, якщо потрібно покинути приміщення. При цьому, шляхи евакуації у навчальних закладах мають утримуватися вільними. Важливо не захаращувати їх сторонніми предметами, не зачиняти дверей на ключ, щоб кожен зміг без перешкод покинути приміщення та вийти у безпечне місце у разі надзвичайної події.

Будівлі навчальних закладів повинні бути оснащені системами пожежної сигналізації. Вогнегасники у закладах освіти мають бути розташовані у легкодоступних місцях. Крім того, у кожному кабінеті хімії, фізики, інформатики, біології, лабораторіях та  радіотехнічних приміщеннях мають бути окремі вогнегасники. Варто слідкувати за своєчасною їх перезарядкою.

У відповідності до вимог в навчальних закладах також мають бути пожежні щити. На них повинні розміщуватися ті первинні засоби гасіння пожежі, які можуть застосовуватися в даному приміщенні.

Пам’ятайте: у разі виникнення пожежі у навчальному закладі слід негайно телефонували на спецлінію «101».

Путильський РС УДСНС

Рятувальники закликають дорослих дбати про безпеку дітей!

Останні дні літніх канікул юні українці намагаються провести із максимальною користю. Хтось насолоджується відпочинком, іграми на свіжому повітрі, можливістю по-довше поспати, тощо.

Тож, ДСНС вкотре наголошує батькам, що найкращим методом профілактики надзвичайних подій за участю дітей є увага дорослих та постійний контроль за дозвіллям юних дослідників.

Водночас для того, щоб з початком нового навчального року діти почувалися в безпеці, перебуваючи і у закладах освіти, рятувальники проводили комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на забезпечення та приведення у належний протипожежний стан шкіл та садочків країни.

У ході перевірок фахівці Служби порятунку наголошували, що створення ефективного протипожежного захисту навчальних закладів — важливий фактор у забезпеченні безпеки учасників навчально-виховного процесу і передбачає:

  • наявність та утримання в належному стані первинних засобів гасіння;
  • наявність протипожежної сигналізації;
  • наявність і утримання в належному стані евакуаційних виходів з будівлі, оснащення їх спеціальними знаками;
  • оформлення інформаційних стендів зі схемами з профілактики надзвичайних ситуацій;
  • проведення інструктажів з учнями та персоналом школи на тему пожежної безпеки тощо.

Пам'ятайте, що знання правил пожежної безпеки є запорукою збереження життя та здоров'я дітей!

Путильський РС УДСНС

Профілактика інфекційних захворювань та харчових отруєнь

У літньо- осінній період почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених хвороботворними мікробами.

Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань - весіль, ювілеїв, випускних вечорів, проводів в армію тощо.

Спеціалісти-епідеміологи стверджують, що основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

 

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь МОЗ рекомендує:

НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має правовимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

НЕ брати у дорогупродукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

НЕ приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.

НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів. 

При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Самолікування небезпечне!

При груповому  відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати швидку медичну допомогу.

Путильський РС УДСНС

Фото без опису

УВАГА! Пожежонебезпечний період!

Випалювання сухостою на сільгоспугіддях, необережне поводження з вогнем, непогашений сірник, недопалок у осінній період можуть стати причиною масштабних пожеж. Крім того, вогонь може перекинутися на поряд розташовані приватні будинки, господарчі споруди, знищити лінії електромереж, газо- та нафтопроводів, лісові насадження.

Саме тому Путильський РС У ДСНС України у Чернівецькій області  вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки та не провокувати загорання в екосистемах.

Нагадуємо, що протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

- випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу;

- розводити багаття у лісі та лісопосадках, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;

- заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

- палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки;

-залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

-заправляти у лісі, лісопосадках паливні баки під час роботи двигуна;

Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Путильський  РС У ДСНС України у Чернівецькій області

Рятувальники закликають громадян дотримуватися правил безпеки в екосистемах під час пожежонебезпечного періоду!

За прогнозами Укргідрометцентру, найближчим часом в Україні переважатиме тепла та посушлива погода, що створить передумову для утримання надзвичайної пожежної небезпеки.

За статистикою, основними причинами виникнення пожеж на відкритих територіях є людська діяльність. В теплу погоду громадяни активно вирушають на відпочинок до лісових масивів та впорядковують власні домогосподарства, спалюючи сміття. Однак, варто пам'ятати, що при 4 чи 5 класі пожежної небезпеки достатньо навіть одного непогашеного сірника для того, щоб спровокувати масштабну пожежу на відкритій території.

Зважаючи на те, що пожежонебезпечний період перебуває в активній фазі, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до громадян з проханням не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час відпочинку на природі.

Пам'ятайте! Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

- відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;

- розводити багаття у лісі та лісопосадках;

- заїжджати автомобілем до лісу;

- палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;

- залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

- полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;

- створювати смітники та спалювати відходи;

- спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Путильський РС УДСНС

Порушення правил і норм пожежної безпеки  нерідко стає причиною пожеж. Тож, улаштовуючи та експлуатуючи електромережі,  обладнання, електропроводи та кабелі, необхідно знати та дотримуватися вимог пожежної безпеки.

   Електроенергія все постійніше входить у промисловість, сільське господарство, в побуті. А скільки тепер усіляких електроприладів, без яких не може обійтися жодна домогосподарка. Але не слід забувати, що неправильно проведений елек­тропровід, неполадки електромережі і електроприладів, а також недотримання правил протипожежної безпеки під час користування ними призводить до пожеж.

 Щорічно по Україні виникає від порушення правил мон­тажу та експлуатації електроустаткування, побутових елект­роприладів 21,9% пожеж від загальної кількості.

Найчастіше пожежі виникають від короткого замикання, перевантаження електромережі, утворення великих перехід­них опорів, підключених до електромережі і залишених без нагляду електроприладів (чайників, плиток, прасок, печей тощо).

Призвести до пожежі може й користування ними прила­дами без належних негорючих підставок або вмикання  їх в електромережу поблизу легкозаймистих предметів.

Розглянемо кілька випадків, які призводять до пожежі. Коротке замикання, тобто зіткнення двох проводів, може ста­тися через порушення їх ізоляції, неправильну ізоляцію сти­кових місць, механічне пошкодження проводів. Воно може бути викликане несправністю розеток, попаданням води на електропроводку тощо. При короткому замиканні опір у ме­режі різко зменшується, а сила струму значно збільшується, а значить зростає виділення тепла, під чого і загорається електроізоляція та провід.

Пожежа виникає і від перевантаження електромережі. У побутових умовах воно може трапитись при одночасному вми­канні в мережу багатьох споживачів струму (праски, плит­ки, телевізора тощо). Причиною пожежі може бути поганий контакт у з'єднанні проводів.

      Щоб не допустити пожежі від короткого замикання, слід:                            - стежити за справністю проводки, оберігати від пошкоджень ізоляцію                 -своєчасно замінювати по­шкоджену проводку новою.    

-Не можна зав'язувати дріт вуз­лами, прибивати його цвяхами, або підвішувати на цвяхи.

-Ка­тегорично забороняється замість електричних запобіжників на щитках встановлювати «жучки».

 

Путильський  РС УДСНС

ВСІ ЗМІЇ НЕБЕЗПЕЧНІ

          Варто подякувати природі за те, що зовнішній вигляд, яким вона обдарувала змій, попереджає відразу – нічого хорошого від них не буде! Звичайно, є від них і користь по знищенню гризунів, застосуванню отрути в медичних цілях, а з усього різноманіття повзучих гадів, тільки 10% небезпечні своєю отрутою. Однак несподівана зустріч з ними в умовах природи не дає моментально згадати всі дані про забарвлення, будові голови, довжині і звичках. Знання, які повинні незмінно знаходитися в голові людини, це перша допомога при укусі змії.

          Як правило, укус або удар змії це засіб її самооборони. Вона захищається від Вас! Укус хворобливий і шкідливий не тільки від отруйної змії. У ротовій порожнині гадів знаходиться велика кількість бактерій, мікроорганізмів, залишків гниючої їжі, які при попаданні в організм людини, також можуть викликати важке інфікування. Допомога при укусі змії повинна бути своєчасною і адекватною реакцією до надання кваліфікованої медичної допомоги.

                                              СИМПТОМИ УКУСУ ОТРУЙНОЇ ЗМІЄЮ

           З урахуванням того, що кидок змії стрімкий, часто може відбутися в лісистій місцевості та заростях, після чого вона швидко ретируються, необхідно знати основні ознаки укусу.

  • Візуально повинна спостерігатися одна або дві точкові ранки.
  • Як правило, через 10-15 хвилин на місці укусу виникає набряк, що поширюється на всю кінцівку або ділянку тіла.
  • Біль від укусу дуже сильна, труднотерпімая і тривала.
  • Послаблюється зір, утруднюється дихання.
  • Підвищується температура, з’являється лихоманка, м’язова слабкість, сонливість, нудота і блювота.

                                                     ПЕРШОЧЕРГОВІ ДІЇ ПРИ УКУСІ

          Необхідно чітко знати, що робити при укусі змії. Після ідентифікації отруйного укусу першочергове це спокій і холоднокровність. Паніку і нервозність необхідно виключити, так як хвилювання здатне посилити кровообіг і розповсюдження отрути по організму. Огляньте рану і одяг, на ній може залишитися отрута. Бажано спробувати максимально видалити отруту з ранки (використовуючи грушу, нагріту банку), у винятковому випадку якщо в роті немає відкритих ранок, можна відсмоктувати ротом. Така процедура дозволяє витягти до 50% отрути змії. Далі місце укусу необхідно обробити антисептичними засобами, шкіру навколо рани обробити зеленкою або спиртом. Накладається туга стерильна пов’язка, мета якої утруднити струм лімфи. Для цього також необхідно забезпечити нерухомий стан ураженої кінцівки або частини тіла. Бажано споживати велику кількість рідини.Добиратися до найближчого пункту надання медичної допомоги слід виключно у супроводі, а не рухаючись самому.

          Не можна накладати джгут, так як це може привезти до некрозу і ампутації кінцівки, не слід припікати місце укусу, крім опіку це нічого не дасть, не потрібно вживати вкушеній алкоголь.

Путильський РС УДСНС України у Чернівецькій області

Рятувальники наголошують не провокувати пожеж у лісі.

Ліси становлять близько третини території Чернівецької області. Влітку чимало охочих бажають відпочити у затінку дерев, обираючи дозвілля у лісових масивах. Ліси практично беззахисні перед вогнем, а щоб вберегти їх від небезпеки, Управління ДСНС України у Чернівецькій області закликає громадян дотримуватися правил пожежної безпеки під час відпочинку на природі, особливо в лісових масивах:

  • не розводьте багаття у лісі ближче, ніж за 50 метрів до хвойних та за 25 метрів до листяних дерев;
  • не залишайте вогонь без нагляду;
  • ніколи не розпалюйте вогню поблизу сухої трави, найкраще це робити на відкритих галявинах;
  • вибране для розпалювання вогнища місце добре розчистіть, обов’язково спостерігайте за полум’ям;
  • коли залишаєте місце, де розводили багаття, повністю загасіть його та засипте землею чи залийте водою.

Пам’ятайте, що до пожежі в лісі також може призвести необережно кинутий сірник чи недопалок. А залишені на сонячній галявині пляшки чи уламки скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи. Тому, залишаючи місце відпочинку, все сміття після себе зберіть у окремий пакет та заберіть з собою, щоб пізніше викинути його у сміттєві баки.

Довідково зазначимо, що у листяних лісах частіше виникають низові пожежі, висота яких досягає двох метрів, а температура у осередку горіння складає 400-900 градусів. Але більш небезпечні верхові пожежі, особливо в соснових масивах, де швидкість поширення вогню у вітряну погоду становить до 25-30 кілометрів за годину, а температура горіння перевищує 1000 градусів. Полум`я губить на своєму шляху все живе, піддаються смертельній небезпеці людські життя, знищуються лісові будиночки та інші споруди. Тому не допускайте виникнення пожежі у лісі, дотримуйтесь правил безпеки!

            Лісова пожежа – це лихо для всіх: і для людей, і для пташок та звірів, що мекають у лісі. За світовою статистикою, 90 відсотків пожеж у лісових масивах виникають через необережне поводження людини з вогнем. Найчастіше швидко спалахують хвойні насадження, особливо влітку, коли недбайливі громадяни залишають непогашені вогнища, недопалки, сірники тощо. Лісові пожежі також можуть виникнути від іскри транспортних засобів, що знаходяться в лісі, від блискавок і самозаймання органічних речовин. 

           Путильський РС УДСНС України  у Чернівецькій області вкотре звертаються до Вас, шановні Путильсчани  та гості нашого району, з проханням суворо дотримуватись протипожежних правил, правил поведінки в лісі та пам’ятати, що кожен, кидаючи палаючого сірника, має усвідомлювати свою відповідальність за стан навколишнього природного середовища. Спалюючи суху траву і сміття, ми вже завдаємо шкоди довкіллю, а якщо вогонь, підкравшись до насаджень, знищує лісові масиви – це стає великою бідою. Ліси вирощуються десятиліттями дбайливими руками лісівників і живуть століття, а то й тисячоліття. Вони виконують ґрунтозахисну, водо-, повітроохоронну, кліматорегулюючу та санітарно-гігієнічну функцію. Тож користуючись багатством лісів, ми повинні завжди пам’ятати, що ліси необхідно не лише зберігати, а й примножувати та передавати наступним поколінням. 

           Перш, ніж запалити в лісі вогонь, кинути недопалок, кожен із нас повинен усвідомлювати, що це може звести нанівець нелегку працю лісівників кількох поколінь. 

           Висока температура повітря, сильні вітри, які швидко поширюють полум’я великою територією, сприяють виникненню та поширенню пожеж у літній період. Залишене під час відпочинку в лісі багаття, яке через необачність не загасили, чи недопалок цигарки можуть стати причиною виникнення пожежі.
Тому в період підвищеної пожежної небезпеки необхідно дотримуватися протипожежних правил.  
            Зокрема, перебуваючи в лісі, не слід розводити багаття, кидати непогашені сірники, недопалки, залишати просочене горючими речовинами ганчір‘я, заправляти пальним паливні баки, використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів. Крім того, у пожежонебезпечний період забороняється заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів, за винятком тих, що використовуються в лісогосподарських цілях, а також населенню забороняється відвідувати хвойні насадження при 5 класі пожежної небезпеки (за умовами погоди).
          Особи, які допускають порушення вимог пожежної безпеки в лісах, на торфовищах та сільгоспугіддях, понесуть відповідальність згідно з діючим законодавством. Так статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачений штраф на громадян у розмірі від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
             Також є незаконним спалення стерні після збору врожаю.
Відповідно до статті 77-1 КУпАП випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насаджень та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або з порушенням умов такого дозволу — тягне за собою накладання штрафу на громадян від трьох до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
             А за знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць ст.245 Кримінального кодексу України передбачається обмеження або позбавлення волі на строк від двох до п‘яти років.
У випадку, якщо такі дії ще й спричинили смерть людей чи масову загибель тварин, термін позбавлення волі сягне від п‘яти до десяти років.
Шановні жителі Куп’янщини, звертаємося до вас і просимо кожного мешканця району щодня дотримуватися правил протипожежної поведінки. Слід пам’ятати, що спалювання рослинних залишків спричинює багатогранну шкоду, яку ми зазвичай не усвідомлюємо через дефіцит екологічної освіти i, таким чином, не тільки стаємо жертвами власної діяльності, але й наражаємо на небезпеку здоров’я своїх ближніх та суттєво погіршуємо якість природного довкілля.

Путильський РС УДСНС України у Чернівецькій області

 

Фото без опису  Фото без опису

04 серпня працівники Путильського РС УДСНС провели рейд задля попередження виникнення пожеж в екосистемах. 

Оскільки влітку є багато  охочих відпочивати на природі, Путильські рятувальники провели рейд з громадянами Путильського району а саме: мешканцями с.Сергії. Путильські рятувальники  закликають громадян дотримуватися правил пожежної безпеки під час відпочинку на природі, особливо в лісових масивах, безпечного відпочинку на воді.