Звернення   до    громадян    щодо   безпеки   під   час   свята Водохреща.

  • 438

Фото без опису

 

       Напередодні свята Водохреща Путильський РС УДСНС України у Чернівецькій області  звертає увагу громадян на можливі небажані наслідки для здоров’я та закликають утриматися від купання на несанкціонованих пляжах, особливо там де не перевірене дно. Рекомендуємо проводити ритуал Водохреща під пильним наглядом медичних працівників та представників служб порятунку! Ні в якому разі не купайтеся в стані алкогольного сп'яніння!                                                        

         Вихід на лід є дуже небезпечним. Досить часто змінюються погодні умови. Існує реальна загроза виникнення промоїн, розколу та відриву криги, а врятуватися у холодну пору року набагато важче, ніж влітку, адже людина може потонути за лічені хвилини.

         Слід пам'ятати, що лід може бути слабким біля стоку води, поблизу кущів, очерету, там, де б'ють джерела. Обходьте ділянки, покриті товстим шаром снігу. Для одного пішохода безпечним при мінусовій температурі вважається лід синюватого або зеленкуватого відтінку, товщиною не менше 5-7 см, масова ж переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше 15 см. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Якщо лід почав тріщати – негайно повертайтеся по своїх слідах, роблячи перші кроки не відриваючи ноги від поверхні льоду. Не біжіть, а відходьте повільно.

         Намагайтесь уникнути переохолодження! Бережіть своє здоров’я та життя!

        Також усім відвідувачам хрещенської купелі необхідно знати: в ополонці необхідно бути всього кілька секунд – зазвичай не більше трьох, – потім потрібно перевдягнутися у теплий одяг і піти в тепле приміщення або автомобіль, де відразу випити гарячого чаю з медом.   Якщо ви виявили у себе наступні ознаки:

  • озноб;
  • тремтіння;
  • блідність;
  • а згодом і посиніння шкіри, губ;
  • біль у пальцях рук та ніг, можете сміливо констатувати: переохолодження!

         При легкому переохолодженні достатньо тепло вдягнутися, випити гарячий солодкий чай або каву, щоб зігрітися.

         Але, якщо переохолодження тривало досить довго, воно може розвитися в обмороження, тобто пошкодження тканин у результаті дії низьких температур.

         Перед тим, як прийняти рішення зануритися в крижану воду, обов’язково треба проконсультуватися з лікарем щодо стану власного здоров’я. І якщо він виявить протипоказання, то краще утриматися від традиційних купань.

         Нехай зимові свята залишать по собі лише світлі та теплі спогади! Рятувальники бажають веселої та безпечної зимової забави!

 

Путильський РС УДСН  України у Чернівецькій області