Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує

  • 328

 

Про фальсифікат та інші порушення при торгівлі алкоголем та цигарками інформуйте податкову  службу області

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області закликають споживачів підакцизної продукції долучатися до громадського контролю за дотриманням правил продажу пально – мастильних, алкогольних та тютюнових товарів.

Щоб не придбати фальсифікат необхідно звернути увагу чи мають продавці  підакцизних товарів відповідні на це дозвільні документи, застосовують  РРО та чи взагалі продукція промаркована акцизними марками. 

Податківців інформують, що продавці підакцизних товарів зобов’язані: 

найперше – застосовувати РРО(ПРРО), оскільки такі товари не можна реалізовувати без «фіскалізації». На сайті ДПСУ діє електронний сервіс, який дозволить покупцям товарів (послуг) здійснити пошук і перегляд фіскального касового чека, який формується як традиційними реєстраторами розрахункових операцій, так і електронним фіскальним чеком, створеним новими РРО. Пошук фіскального чека https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check

Друге обов’язкове правило  - наявність ліцензії, інформацію про які можна перевірити на сайті Державної податкової служби, зокрема: Єдиний державний реєстр суб'єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним за посиланням: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/383525.html;

Ліцензійний реєстр діючих ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідин, що використовуються в електронних сигаретах за посиланням: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/414999.html.

Третє – перевірка автентичності марок акцизного податку.На легальній підакцизній продукції (алкогольній та цигарках) має бути наявна марка акцизного податку. Це підтверджує сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації на території України.

Електронний сервіс «Пошук акцизної марки» розміщено за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark

Шановні буковинці повідомляйте про факти незаконної діяльності при реалізації підакцизної продукції на адресу Головного управління ДПС у Чернівецькій області .cv.official@tax.gov.ua.  Також можна надсилати звернення доДержавної податкової служби України (Львівська площа, 8, м. Київ, 04053, або за телефоном «Гарячої лінії ДПС» 0800 501 007 та (044) 272 62 55).

 

РРО/ПРРО: Види діяльності, при здійсненні яких обов’язкове застосування РРО/ПРРО

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що при продажу (у тому числі через мережу Інтернет) технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, виробів медичного призначення, ювелірних виробів та дорогоцінного каміння, наданні платних медичних послуг усі суб’єкти господарювання повинні проводити такі операції із обов’язковим застосуванням РРО/ПРРО та видачею споживачу розрахункового документа встановленої форми. 

Такі вимоги передбачені Законом України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання на необхідність неухильного дотримання зазначених вимог законодавства щодо продажу вищезазначених товарів чи надання послуг (у тому числі із застосуванням мережі Інтернет) з метою запобігання застосування штрафних (фінансових) санкцій. 

Закликаємо споживачів при придбанні (отриманні) зазначених видів товарів (послуг), в тому числі замовлених (придбаних, отриманих) за допомогою мережі Інтернет, в обов’язковому порядку вимагати фіскальний чек. Адже отримання фіскального чека – це фактичне підтвердження придбання таких товарів (послуг).   

 

Роботодавцям: Приймаєте найманих працівників – не забудьте поінформувати податкову

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують платникам про норми Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII. Відповідно до вимог Кодексу, працівник не може бути допущений до роботи без укладення відповідного договору. Зазначимо, що укладання договору оформляється наказом чи розпорядженням. 

Крім того, роботодавець зобов’язаний повідомити податкову службу про прийняття працівника на роботу до початку його роботи. Таке повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою підприємцем до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до початку роботи новоприйнятого працівника одним із таких способів: 

засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису; 

на паперових носіях разом з копією в електронній формі; 

на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами. 

Звертаємо увагу, що повідомлення про прийняття працівника на роботу, надані до територіальних органів Державної податкової служби не за місцем обліку роботодавця або не за встановленою формою  вважаються такими, що не подавалися.