Верховна Рада підтримала законопроєкт щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованих територіях України

  • 335

Верховна Рада підтримала законопроєкт щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованих територіях України

 

1 червня 2021 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проєкт Закону № 4564 «Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (далі – тимчасово окупованих територіях), а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України». Відповідне рішення підтримали 315 народних депутати України.

У зв’язку з тим, що із 2016 року реєстрацію місця проживання передали до повноважень місцевої влади – сільських, селищних, міських рад, сільського голови (у разі коли відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено), органи реєстрації, які знаходяться на підконтрольній Уряду України території, не можуть проводити реєстрацію місця проживання осіб на тимчасово окупованих територіях та вносити інформацію про зареєстроване до початку конфлікту місце проживання особи на тимчасово окупованих територіях України.

Законопроектом передбачено, що оформлення, видача, обмін документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, вклеювання фотокартки по досягненню відповідного віку у паспорт громадянина України особам, які мають зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованій території, здійснюватиметься у будь-якому територіальному органі/територіальному підрозділі Міграційної служби за місцем звернення.

Внесення відомостей про зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованих територіях до вказаних документів під час їх оформлення здійснюватиметься на підставі документів, які підтверджують реєстрацію місця проживання, або відомостей, внесених до документів особи, які підлягають обміну.

При цьому для підтвердження того, що особа дійсно живе на окупованій території за тою адресою, яку хоче вказати як місце реєстрації, ДМС зможе використовувати інформацію з Державного реєстру виборців, Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб та Єдиного державного демографічного реєстру.

Якщо мова йтиме про отримання паспорта громадянина України вперше, реєстрація за місцем проживання на окупованих територіях вказуватиметься на основі документа, що підтверджує право власності батьків на нерухомість або ж на основі відомостей про зареєстроване місце проживання батьків, що вказане у їхніх паспортах.

Якщо потрібно буде замінити паспорт або вклеїти у нього фотокартку за віком, вказуватиметься та ж реєстрація, яка і була вказана в документі.

Водночас передбачається скасування довідки про підтвердження місця перебування для осіб, які проживають на тимчасово окупованій території чи переселилися з неї.

У подальшому прийняття зазначеного законопроєкту значно полегшить особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях, отримання доступу до медичної допомоги, адміністративних послуг, реалізації права на освіту, отримання банківських послуг тощо.

Прес-служба ДМС України