Головне управління ДПС у Чернівецькій області

  • 286

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

       просить розмістити інформаційні матеріали

 

 

 

Роботодавцям: при прийомі працівника на роботу – необхідно повідомити податкову

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують, керівникам підприємств, установ, організацій всіх форм власності та фізичним особам-підприємцям, які використовують найману працю працівників, про обов’язок надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкових інспекцій за місцем обліку їх як платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Таке повідомлення має бути надіслане до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором. 

Звертаємо увагу роботодавців, повідомлення може подаватися такими способами: засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису; на паперових носіях разом з копією в електронній формі; на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.   

Зразок форми повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р.№ 413.   

Особливу увагу звертаємо роботодавців, на те, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена адміністративна або дисциплінарна відповідальність.

 

 

Майже 2 мільярди гривень єдиного соціального внеску сплатили платники Буковини до державних цільових фондів

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак, за перше півріччя 2021 року платники регіону перерахували до спецфондів 1978,7 млн грн єдиного соціального внеску. Роботодавці  області сплатили за звітний період цього року на 207,9 млн грн більше, аніж було заплановано та на  355,2 млн грн, ніж за аналогічний період 2020 року. 

Загалом за січень-червень 2021 року сума надходжень єдиного внеску, що нарахували роботодавці на суми заробітної плати та винагороди за договорами ЦПХ, склала 1687,3 млн грн, а це 85,3 відсотків від загальних надходжень. Від фізичних осіб-підприємців та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність надійшло понад 175,4 млн грн. Єдиний внесок нарахований на суми грошового забезпечення військовослужбовців перевищив 113,7 млн грн. 

У червні компанії, організації і підприємці регіону спрямували 421,8 млн грн, що на 49,9 млн грн більше, ніж було заплановано. 

У відомстві звертають увагу, що Законом України від 04 грудня 2021 №1072 “Про внесення змін до Податкового Кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних проти епідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусомSARS-CoV-2” платники єдиного податку 1 групи тимчасово звільнялися від нарахування, обчислення та сплати єдиного соціального внеску з грудня 2020 року до травня 2021 року включно. Даний період, попри відсутність сплати, включається до страхового стажу підприємця, та вважається, що страхові суми були сплачені у розмірі мінімального страхового внеску. 

Відповідно до норм ЗУ №1072, з 1 червня 2021 року платників єдиного податку 1 групи відновлюється обов’язок сплати єдиного соціального внеску. 

Відтак, єдиний соціальний внесок необхідно сплатити за червень - до 20 липня 2021 р.