ЦОПи: Податківці надали буковинцям 45,8 тис адміністративних послуг

  • 338

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

просить розмістити інформаційні матеріали

 

ЦОПи: Податківці надали буковинцям 45,8 тис адміністративних послуг

Протягом першого півріччя 2021 року в податкових органах Буковини надано понад 45,8 тис адміністративних послуг. З них, безпосередньо у 13-ти Центрах обслуговування платників податківці надали буковинцям понад 37,6 тис таких послуг та у електронній формі - 8,2 тис послуг. 

Серед отриманих сервісних послуг найбільшим попитом користується послуга з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. Так, протягом січня-червня цього року в ЦОПах області надано понад  16,5 тис таких послуг.

Також актуальна послуга з надання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків – 8,5 тис. Також, 4,8 тис платників отримали витяг з реєстру платників єдиного податку. Доцільно відзначити, що з них 3,3 тис – безпосередньо у ЦОПах, а понад 1,4 тис платників отримали витяг через «Електронний кабінет платника». 

Податківці зазначають, інформація про стандарти надання кожної адмінпослуги, є у відкритому доступі – в розділі «Адміністративні послуги» на субсайті територіальних органів ДПС. 

Також у податковій службі акцентують, що все більшу кількість адміністративних послуг можна отримати не відвідуючи установи – скориставшись електронними сервісами ДПС, зокрема: ЗІР» (https://zir.tax.gov.ua/), «Електронний кабінет платника» (https://cabinet.tax.gov.ua/.). Також податківці наголошують, інформація про сервіси податкової, анонси, роз’яснення, коментарі фахівців та інші корисні повідомлення розміщені на офіційних сторінках: fb.com/TaxUkraineyoutube.com/TaxUkraine та t.me/tax_gov_ua

До відома: з  необхідною та корисною інформацією можна ознайомитись на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області https://cv.tax.gov.ua/ та у соціальній мережі Facebook. 

 

ЄСВ: Хто з платників звільнений від сплати єдиного внеску

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, звільняються від сплати єдиного внеску за себе:  фізичні особи – підприємці та  особи, які провадять незалежну професійну діяльність,  якщо вони отримують пенсію за віком, або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску тільки добровільно. 

Звільняються від сплати єдиного внеску за себе (част. п'ята та шоста ст. 4 Закону №2464): 

особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб - підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою - підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність; 

особи, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичні особи - підприємці, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. 

Також слід знати, не сплачують мінімальний розмір єдиного внеску за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку): фізичні особи - підприємці (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування), особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства. 

Тобто, для фізичних осіб, які застосовують загальну систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства, у разі якщо не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, самостійне визначення бази нарахування єдиного внеску є виключно правом, а не обов'язком. 

 

За якою ставкою ПДФО оподатковуються доходи ФОП, що перебувають на загальній системі оподаткування?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що оподаткування доходів, отриманих фізичними особами - підприємцями від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, регулюється ст. 177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755 – VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Так, відповідно до п. 177.1 ст. 177 ПКУ доходи фізичних осіб - підприємців, отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності, оподатковуються за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ. 

Згідно з п. 167.1 ст. 167 ПКУ ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ст. 167 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами. 

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (п. 177.2 ст. 177 ПКУ).