Відсутність засобів індивідуального захисту призводить до смертельних нещасних випадків

  • 275

Відсутність засобів індивідуального захисту

призводить до смертельних нещасних випадків

Забезпечення працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами є законодавчою вимогою для роботодавця, а не доброю послугою чи якимось його благом. І ця вимога визначена у статті 8 Закону України "Про охорону праці": "На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби. Працівники, які залучаються до разових робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварій, стихійного лиха тощо, що не передбачені трудовим договором, повинні бути забезпечені зазначеними засобами.  

Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору".                                                                                            

          Саме невикористання або відсутність засобів індивідуального захисту (далі-ЗІЗ) щороку стають причиною смертельних нещасних випадківпрацівників сфери житлово-комунального господарства та інших галузей через їх отруєння газами під час робіт у водопровідних та каналізаційних мережах, колекторах, колодязях. Метан, який утворюється при гнитті органічних решток, при високій концентрації викликає втрату свідомості вже після декількох вдихів. Відсутність запаху, кольору і смаку робить цей газ особливо небезпечним під час експлуатації чи ремонту колодязів та системно призводить до смертельних наслідків.

Тільки у червні та липні цього року за даними виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України сталися два групових смертельних випадки (загинуло 4 особи) на підприємствах відповідно Тернопільської і Черкаської областей з працівникамипід час виконання робіт у каналізаційних колодязях.

Фонд соціального страхування України звертається до роботодавців з вимогою не допускати до роботи у каналізаційних мережах працівників без справних засобів індивідуально захисту – протигазів, газоаналізаторів, страхувальних мотузок, поясів.

Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам житлово-комунального господарства, затверджені наказом МНС від 10.12.2012 № 1389 (далі — Норми), поширюються на суб’єкти господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які здійснюють діяльність із надання послуг у житлово-комунальному господарстві. 

Працівників сфери житлово-комунального господарства, які виконують роботи, не зазначені в розділі II Норм, слід забезпечувати ЗІЗ згідно з нормами безплатної видачі ЗІЗ працівникам відповідних видів економічної діяльності: Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам загальних професій різних галузей промисловості, затверджені наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 16 квітня 2009 року N 62. 

Кожен роботодавець чи підприємець, який використовує найману працю, зобов’язаний:

 

? забезпечити організацію безпечного виконання робіт з ремонту і експлуатації у водопровідних та каналізаційних мережах;

 

? встановити жорсткий контроль за станом виробничої та трудової дисципліни під час проведення газонебезпечних робіт, виконанням робіт у колодязях за нарядами-допусками, обов'язковим застосуванням засобів індивідуально захисту (ЗІЗ) та аналізом повітряного середовища;

 

? забезпечити працівників відповідними ЗІЗ (ізолюючі протигази, газоаналізатори, саморятівники);

 

? забезпечити належні умови утримання припливних та витяжних вентиляцій в КНС;

 

? забезпечити якісне проведення інструктажів з охорони праці працівників.

 

 

 

Страховий експерт з охорони праці

Вижницького відділення 

управління виконавчої дирекції Фонду

соціального страхування України 

в Чернівецькій області?                              ?       ?           О.Семирозум