Тетяна Михайленко: Фонд не припиняв виплати ні на день з початку війни!

  • 423

Тетяна Михайленко: Фонд не припиняв виплати ні на день з початку війни

 

Від початку війни фахівці Фонду соціального страхування України не призупиняли роботу ні на день, часто виконуючи свої обов’язки попри активні бойові дії, тимчасову окупацію та навіть зруйновані будівлі. Про це Тетяна Михайленко, директор виконавчої дирекції ФССУ, розповіла під час робочої зустрічі із заступником голови правління Фонду Наталією Землянською. Участь у зустрічі також взяв заступник директора Максим Рожанковський.

«Починаючи з 24 лютого, Фонд соціального страхування України профінансував лікарняні і декретні допомоги 650 тисячам українців, це понад 3 мільярди гривень виплачених допомог. Не лише не призупинялись, але й були збільшені під час війни страхові виплати для понад 190 тисяч потерпілих на виробництві та їх родин – від початку вторгнення ми виплатили їм вже 2,6 мільярда гривень, і додатково майже 11 мільйонів грн одноразових допомог за кошти державного бюджету», – зазначає Тетяна Михайленко.

Фінансування допомог і страхових виплат в окремих районах ускладнене бойовими діями чи тимчасовою окупацією – Фонд налагоджує роботу кожного відділення індивідуально, адаптуючи їх роботу під змінні обставини, аби продовжувати здійснювати виплати, особливо в найбільш постраждалих регіонах.

«Сам процес проведення виплат відбувається за певною процедурою та містить декілька етапів – і коли один етап випадає, наприклад, відділення не має фізичної можливості працювати в місті, ми не можемо цей етап просто обійти, ми мусимо перелаштувати весь процес. Для цього наші фахівці постійно проводять величезну за обсягами роботу – деколи, щоб провести виплати, потрібно перелаштовувати програмне забезпечення, змінювати процедури. Але співробітники Фонду це успішно роблять, і люди отримують виплати – працівники і потерпілі з Луганщини, Харківщини, Чернігівщини… Завдяки завзяттю наших фахівців з управління у Донецькій області, які під час евакуації з Маріуполя, ще у дорозі, вже виходили на зв’язок і порушували робочі питання у відповідь на наші переймання їх станом, вже в найближчі дні будуть профінансовані допомоги для працівників маріупольських підприємств, зокрема «Азовсталі», – говорить Тетяна Михайленко.

Робота Фонду була адаптована під воєнний стан ще на початку війни, що дозволило проводити оперативну комунікацію як між працівниками у різних куточках України, так і з роботодавцями, застрахованими особами і потерпілими на виробництві. Було оновлено та оприлюднено контактні дані всіх відділень Фонду з інформацією про стан роботи і час прийому, аби забезпечити надання консультацій попри вимушене переведення на дистанційну роботу окремих відділень і часту відсутність можливості забезпечити стаціонарний зв’язок.

«У багатьох випадках наші співробітники оприлюднили свій особистий мобільний номер телефону для зв’язку із застрахованими особами і страхувальниками. А потерпілі на виробництві та їх сім’ї зазвичай мали особисті контакти працівників Фонду ще й до війни. Це було зроблено, щоб непередбачуваний розвиток бойових дій не вплинув на можливість тримати зв’язок і дізнатись про важливі для людей виплати. Ми продовжуємо також публікувати всю оперативну інформацію про стан фінансування у телеграм-каналі, надаємо консультації та допомагаємо в нештатних ситуаціях, яких зараз дуже багато, через усі канали – від особистих прийомів і гарячих ліній до електронних пошт і соцмереж», – розповідає директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Хоча Фонд щоденно продовжує здійснювати виплати, сьогодні наявні затримки у строках фінансування лікарняних і декретних допомог – наразі Фондом профінансовано усі лікарняні, прийняті від роботодавців на оплату по 23 березня включно (станом на 14.05.2022р.).

«Особливо в умовах війни для людей важливий соціальний захист. Ми це розуміємо як ніхто і щодня працюємо над шляхами вирішення проблеми із затримкою виплат. Бюджет Фонду – це 9,57% від 100% ЄСВ, який сплачується за кожного працівника. По мірі того, як єдиний внесок сплачується, його розподіляють і Фонд отримує кошти на свій рахунок. Ми не тримаємо гроші на рахунку ні дня, одразу всі надходження направляються на виплати. Однак, на жаль, цих коштів недостатньо для повного покриття всіх потреб у видатках на лікарняні, декретні і страхові виплати. Ми розглядаємо всі можливості для вирішення ситуації», – зазначає Тетяна Михайленко.

Також керівний склад виконавчої дирекції Фонду розповів заступниці голови правління про налагодження виплат для евакуйованих працівників – як в межах України, так і за кордоном. Так, для них організовано можливість отримати допомоги напряму від Фонду, якщо роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок через бойові дії. А застраховані особи, страховий випадок яких настав після виїзду за кордон, отримали можливість відкрити електронний лікарняний онлайн для отримання виплат від Фонду.

«Попри воєнний напад і спричинені ним технічні обмеження та ризики безпеці працівників, усі наші управління продовжили роботу, щоб забезпечити людей допомогами і страховими виплатами. Ще на початку війни було повністю зруйновано приміщення нашого управління в Харківській області – ризикуючи своєю безпекою наші працівники під обстрілами забирали зі зруйнованої будівлі, де обвалені стелі, важливі документи, справи наших потерпілих на виробництві. На зараз зруйновано і пошкоджено вже 17 наших приміщень. Фахівців з відділень, які постраждали найбільше, прихистили колеги з Дніпра, Тернополя, Івано-Франківська… – для них забезпечено робочі місяця і вони продовжують працювати», – говорить Тетяна Михайленко.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України