Відповідальність, яка застосовується до СГ за незабезпечення можливості здійснення безготівкових розрахунків

  • 152

Фото без опису

Фото без описуГоловне управління ДПС у Чернівецькій області

 

Повідомлення для інформування громадськості

 

 

 

Відповідальність, яка  застосовується до СГ за незабезпечення можливості здійснення безготівкових розрахунків

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» (далі – Постанова № 894) визначено, що торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно, у такі строки:

1) з 01 січня 2023 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у п.п. 4 п. 1 Постанови № 894);

2) з 01 січня 2024 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у п.п. 4 п. 1 Постанови № 894);

3) з 01 січня 2025 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у п.п. 4 п. 1 Постанови № 894);

4) з 01 січня 2026 року – торговці – фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Разом з тим встановлено, що вимоги п. 1 Постанови № 894 не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій (п. 2 Постанови № 894).

Відповідно до ст. 163 прим. 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х із змінами та доповненнями (далі – КУпАП) порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів – тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу – підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дія, передбачена частиною першою ст. 163 прим. 15 КУпАП, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, – тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Податківці консультують платників стосовно нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання

Податківці консультують платників стосовно нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують, що при виникненні питань щодо нарахування мінімального податкового зобов’язання необхідно звернутись до податкового відомства. У разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним мінімального податкового зобов’язання та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні сумою річного податкового зобов’язання з податку такий платник податку має право протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних,  з наданням підтвердних документів .

Перелік відповідальних працівників за проведення звірки з платниками по МПЗ:  

https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/730019.html

 

 Фіскалізація: На території області зареєстровано понад 15 тисяч РРО/ПРРО

В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що на початок листопада 2023 року на обліку перебуває 5225 реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та 9843 програмних РРО.

Від початку дії, з 1 серпня 2023 року, Закону України № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219), яким відновлено відповідальність за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зареєстровано 924 РРО та 3867 програмних РРО. 

Кількість зареєстрованих РРО/ПРРО підтверджує високий рівень правової свідомості суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання обов’язків платника податків України.

Разом з тим, під час проведення 788 фактичних перевірок, за результатами яких застосовано фінансових санкцій на 46,0 млн грн, порушення щодо застосування РРО/ПРРО податківці виявляють у більшості перевірених суб’єктів господарювання. Серед основних порушень під час роботи з реєстраторами розрахункових операцій - проведення розрахунків з використанням РРО на неповну суму вартості проданих товарів; проведення розрахунків без використання РРО; невидача фіскального чека покупцю, проведення розрахунків через РРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості.

У відомстві звертають увагу, що кожен платник податків може отримати повну інформацію щодо особливостей застосування РРО чи програмного РРО (ПРРО) у фахівців податкової служби: перелік постійнодіючих «гарячих ліній» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/728250.html

Також, усім платникам необхідно знати, що за допомогою чат-бота Державної податкової служби України «SKARGA KPR DPS» можна повідомляти про ймовірні безпідставні контрольно-перевірочні заходи територіальними органами ДПС у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці. 

Безоплатний програмний РРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах (завантажити можна https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

Форма заяви для реєстрації програмний РРО знаходиться https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/formi-prro/